Skoltaxi åker de barn som har någon funktionsvariation, som gör att de inte kan åka med den vanliga skolbussen. Dessutom åker barn som har växelvis boende taxi till och från den förälder som inte bor i närheten av skolan.
– Hade jag kunnat så hade jag sagt upp det, men jag kan inte låta min son åka linjebuss. Vi bor vid en dubbelfilig 100-väg, säger Pernilla Sörensson.
Hon är en av de som nyligen börjat meddela handläggarna på utbildningsförvaltningen om när taxin kommer sent.
– Jag hade inte fattat att jag skulle göra det. Jag ringde till taxiväxeln och försökte lösa det med dem.
Vid frukostbordet hemma hos familjen i Åkarp, strax utanför Jönköping, är det oroligt. Sonen, som ska till Ljungarumsskolan berättar att det är jobbigt att komma sent och att stressen sitter i hela dagen.
Nästan alltid sen
– Taxin är nästan alltid sen. Det är bara några gånger den inte har varit det. Men då har jag fått åka långt, en gång hämtade vi någon i Kaxholmen, så då kom jag för sent i alla fall.
– Han är ofta ledsen och jag blir också ledsen. Det går ju inte att säga att det är ok, det löser sig, för det är ju inte ok, säger Pernilla Sörensson.
Jonas Juel i Norrahammar är en av de föräldrar som nu sagt upp skoltaxin. Dottern Sofia går i skola i Huskvarna och under hösten och i januari har taxin bara varit i tid ett fåtal gånger.
– Vi går här och väntar, men vid 07.40 inser jag att de inte kommer hinna så då skjutsar jag.
Åker stadsbuss i stället
Linda Folkesson och hennes sambo bor i Barnarp. De två barnen, Ida och Sigge är 12 och 8 år. De åker numera stadsbuss till skolan på Torpa i Jönköping.
– Jag fick magkatarr av allt strul med taxin. Jag är lärare så jag måste vara på jobbet i tid. Vi fick be grannar och föräldrar om hjälp när taxin var sen hela tiden. Buss är bättre även om det känns oroligt när de ska korsa vägar i morgontrafiken.
SVT Nyheter Jönköping har varit i kontakt med ett ett femtontal föräldrar som alla berättar att problemen med taxi har varit stora under flera år nu. I klippet hör du några av dem berätta.