Tio vindkraftverk byggs vid Hornamossen några kilometer norr om Furusjö i Habo kommun. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Dubbelt så många vindkraftverk i länet på några års sikt

Uppdaterad
Publicerad

I Jönköpings län finns i dagsläget runt 130 vindkraftverk. På några års sikt kan det vara dubbelt så många.

– Om alla verk som har tillstånd för att byggas byggs kommer det vara ungefär ytterligare 130, säger Nils Lagerkvist, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Snart har Jönköpings län tio nya vindkraftverk i den nya vindkraftparken Hornamossen och ligger drygt fyra kilometer norr om Furusjö i Habo kommun.

– Det ligger i höglänt terräng och är en bra plats för vindkraft, sedan ligger det i södra Sverige där det finns många elkunder, säger byggchef Stefan Karlsson på företaget OX2.

Stefan Karlsson är byggchef på OX2 som bygger en vindkraftpark på Hornamosse i Habo kommun. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Vindkänsligt vid lyft

Verken får en totalhöjd på runt 175 meter och efter nyår är planen att de ska börja leverera el. Vindkraftverk vill man bygga på platser där det blåser mycket, men under byggtiden vill man ha dagar med lite vind. För blåser det mer än nio meter per sekund kan man inte lyfta torn och vingarna, som är 63 meter långa och väger cirka 18 ton, på plats.

I och med att Sverige har som mål att år 2040 ha en elproduktion som är helt förnybar, kommer det innebära bland annat en utbyggnad av vindkraften i landet.

Hur många vindkraftverk det kommer att innebära för Jönköpings län är inte klarlagt. Men om de vindkraftverk som nu har tillstånd byggs innebär det dubbelt så många verk på några års sikt.

– Elproduktionen från vindkraft kommer mer än  fördubblas eftersom moderna verk är mer effektiva, säger Nils Lagerkvist på länsstyrelsen.

För att kunna lyfta vingarna på plats får det inte blåsa mer än nio meter per sekund. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Högre vindkraftverk i framtiden

Trenden inom vindkraftsindustrin är att bygga högre, men färre vindkraftverk. Många bolag söker nu tillstånd för verk som är upp mot 250 meter höga. Orsaken till att man vill bygga på höjden är att det blåser mer högre upp och att vindarna där ofta är jämnare.

I Bruzaholm i Eksjö kommun har det getts klartecken för att bygga 23 verk som är cirka 230 meter höga.

– Det skulle kunna bli den park som genererar mest energi i länet, säger Nils Lagerkvist.

Vad tycker du om att antalet vindkraftverk blir fler?

Rickard • Vindkraften är negativ för fågellivet, har högre utsläpp per producerad kWh än de flesta energislagen i Sverige!

Ett ökat antal vkv minskar möjligheten till utpredning av djur då potentiella habitat förstörs och bygga bort för lång framtid.

Det är också rena rovdriften av närboendes miljö och fastighetsvärden. Ett modernt baggböleri. Hur kan företag som anser sig ta socialt ansvar mena att det är acceptabelt att jag som enskild fastighetsägare ska vara med och medfinansiera vindkraftssatsningar genom sänkt fastighetsvärde och försämrad livskvalitet?

Tack till alla som delat med sig av sin åsikt i den här frågan. Nu stänger vi chatten.

Lars Carlsson • Se mitt förslag att"placera "vindkraften i Stockholm" och " kräv faktasvar".

Peter Hallberg • I början av 1900-talet hade Sverige energikris nr 2. Lösningen på problemet var torv och det skulle brytas torv överallt. En torvbubbla med många likheter med dagens vindkraftsbubbla. Arvid Lindman konstaterade då i riksdagen att energifrågan är för komplicerad för politikerna; vi behöver en enegikommission. Så bildades 1919 IVA (kungliga ingenjörsvetenskapsakademin) och IVA har utrett Sveriges energiförsörjning i 100 år. Det dög inte för dagens politiker, som bildade en ny energikommission bestående av politiker som garanterat saknar kompetens i sakfrågan. Då kan man få den politiskt korrekta lösningen.

lennart facius • USCH. Fullständigt vansinne ur alla synvinklar utom för markägare och entreprenörer.

Jesper Herrloff • Så länge vindkraftverk dödar utrotningshotade fåglar är de skadliga för vår fauna och bör inte byggas ut mer.

Vår natur förstörs av dessa vindkraftverk som förstör lugnet i naturen.

Dina barnbarn • Att en lösning är tillfällig och otillräcklig är inget argument för att fortsätta att göra problemet värre.

Ellinor Ericsson • Stoppa och ta bort närmiljöfarliga vindkraften som stjäl för de drabbade , fastighetsvärden, byggrätt och kunna sälja tomter. Allt detta stjäls. De förfular och bullrar sönder miljön, jag vet, bor tyvärr vid dem. Här har skogsfåglars spelplatser förstörts och de är borta nu. Rovfåglarna har minskat i antal här. Men vem bryr sig? Stad har längre skyddsavstånd än landsbygd, varför? Vad mörkar man?
Svajig elproduktion och dyr. Höjda nätavgifter.
Men om vi bygger vindindustrin inne i städer så lär befolkningen där ändra sin uppfattning.

Lars Gustafsson • Det är bra. Placeringen måste dock ske i samråd med medborgarna på plats.

NGT • Jag gillar vindkraft 😀 Det är intressant och det känns liksom skönt att ha det i närheten på något sätt. De hörs ibland men det är ganska lite, jag har mycket hellre ett vindkraftverk istället för ett kärnkraftverk nära mig och mitt hus 🏡

Så mycket el producerar vindkraftverken

Tio nya vindkraftverk i vindkraftsparken Hornamossen kommer att leverera cirka 120 gigawattimmar per år, vilket motsvarar hushållsel (5 000 kwh/år) för cirka 24 000 villor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.