På en gräsyta omsluten av Dunkehallaån låg tidigare Jönköpings Vitmetallfabrik. En kompletterande markundersökning visar höga halter av föroreningar av bly och PAH (polyaromatiska kolväten). Foto: Jönköpings kommun

Föroreningen i Dunkehallaravinen i Jönköping värre än befarad

Publicerad

Jönköpings kommun har upptäckt höga halter av bly och PAH i Dunkehallaravinen, där Jönköpings Vitmetallfabrik tidigare låg. En ny undersökning visar att föroreningarna sträcker sig från markytan ner till 1,5 meters djup, vilket har lett till att området nu klassas som riskklass 1, mycket stor risk.

Kommunen uppmanar allmänheten att vara försiktig i området, särskilt små barn och hundar, eftersom föroreningarna kan innebära en hälsorisk vid intag av jord och damm. Det är också viktigt att undvika att plocka och äta bär, svamp eller växter från området.

Sätter upp varningsskyltar

Miljöingenjör Andreas Bengtsson berättar att kommunen kommer att informera allmänheten och sätta upp skyltar med rekommendationer.

– Vi avvaktar de sista svaren om vi behöver göra ytterligare åtgärder i närtid. Nästa steg är att söka medel för att göra en åtgärdsutredning och fastställa en hållbar åtgärd och eventuell sanering, säger Andreas Bengtsson.

Vidare har kommunen kontaktat Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland för att bedöma de kortsiktiga hälsoriskerna. Även om området är begränsat och inget har byggts där sedan fabriken, finns det ingen påverkan på intilliggande fastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.