En man i varseljacka pekar mot ett hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klas Arnerdal, projektledare på SGU, berättar vad saneringen av gifttomterna på Mariebo i Jönköping ska leda till. Foto: Linda Mathillas/SVT

Nu rivs villor på gifttomterna i Jönköping: ”Ska hindra föroreningarna att spridas”

Publicerad

Vilken dag som helst inleds rivningen av sex villor i det förorenade området på Mariebo i Jönköping för att kunna påbörja saneringen. Syftet med saneringen är att säkerställa att inga andra fastigheter på området utsätts för risker på grund av föroreningarna.

I klippet: Så ska Sveriges geologiska undersöknings (SGU:s) sanering se till att inte fler bostadshus i området utsätts för risker. 

Efter en långvarig process är det snart dags att riva sex villor på den förorenade marken i stadsdelen Mariebo i Jönköping.

Från 1952 till 1975 fanns det en kemtvätt på området som har lämnat klorerade lösningsmedel efter sig i marken och grundvattnet.

De sju tomterna med sex villor har sedan tidigare lösts in av kommunen bland annat med hjälp av pengar från Naturvårdsverket.

SGU leder arbetet

Det är Sveriges geologiska undersökning (SGU) som leder arbetet med rivning och sanering av marken. Målet är att vara klara till 2027. Därefter ska ett kontrollprogram genomföras under tre år innan marken kan användas.

SGU har gjort omfattande undersökningar av marken sedan 2018 men behöver riva husen för att kunna göra ytterligare undersökningar och därefter ta definitiva beslut om hur saneringen av marken ska göras.

– Förhoppningen är att man ska kunna bygga bostäder här i framtiden, säger Klas Arnerdal, projektledare

Kommunen har stämts

Ytterligare tre fastighetsägare har velat få sina hus inlösta av kommunen. Men kommunen har sagt nej med hänvisning till SGU:s bedömning att det inte innebär några risker att bo i de husen. De tre fastighetsägarna har därför stämt kommunen.

Många boende på området är oroliga för föroreningarna – finns det skäl till deras oro?

– På ett personligt plan kan jag förstå deras oro, men utifrån min profession ser jag inget skäl till de ska vara oroliga, för då hade vi vidtagit andra åtgärder än de vi nu gör, säger Klas Arnerdal, projektledare SGU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.