I somras stod det klart att de giftdrabbade fastigheterna värderas till mellan 5 och 5,9 miljoner kronor och att Jönköpings kommun ska köpa ut fastighetsägarna. Under hösten har det pågått en diskussion om på vilka grunder fastigheterna ska lösas in, en diskussion som parterna inte kan enas om.
Advokaten som företräder villaägarna är Madeleine Lilliehöök. Hon menar att fastighetsägarna hamnat i en tvingade situation att flytta från sina hus och att de därför enligt miljöbalken ska få 25 procent extra på fastigheternas värderingar.
– Fastighetsägarna har inte satt sig i den här situationen själva. Det visade sig att fastigheterna är livsfarliga och de har inget annat val än att flytta därifrån, säger hon.
Oeniga om hur lagen ska tolkas
Jönköpings kommun menar att för att den specifika lagen enligt miljöbalken ska gälla ska kommunen vara ansvarig för föroreningarna, vilket chefsjuristen Lars-Åke Svensson menar inte är fallet.
– Kommunen har inte några tvångsbestämmelser att förvärva fastigheterna, säger han.
Villkor om återbetalningsskyldighet
Jönköpings kommun kräver ett villkor i avtalet som innebär att om kommunen inte får statsbidraget från Naturvårdsverket för att kunna sanera marken så ska fastighetsägarna bli återbetalningsskyldiga.
– Kommunen är inte beredd att ta kostnaden för saneringen och hela utförandet av det, säger Lars-Åke Svensson.
Fastighetsägarnas företrädare menar att det är ett omöjligt villkor att gå med eftersom det innebär att fastighetsägarna inte kan köpa någon ny bostad och gå vidare ifall det finns en risk att de helt plötsligt blir återbetalningsskyldiga.
– Kommunens inställning är skandalös. Fastighetsägarna vill bara gå vidare, de vill inte bråka mer, säger Madeleine Lilliehöök.
Nedan hör du reaktionerna från de boende efter beskedet i maj.