En person visar en telefon med en bild på en modell iklädd en grön outfit medan en annan person tittar över axeln. Bakgrunden är en ljus och modern inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överdriven skärmtid kan leda till flera olika typer av ohälsa, enligt en studie från Jönköping University. Se mer i klippet ovan. Foto: Isabell Höjman/TT

Forskare i Jönköping ser samband mellan mer skärmtid och ohälsa bland ungdomar

Publicerad

Ungdomar lägger mer än dubbelt så mycket tid vid skärmen än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar. Det leder bland annat till psykisk ohälsa, stillasittande och problem med sömnen. Det visar en ny stor studie från Jönköping University som gjorts i samarbete med Region Jönköpings län.

– Det digitala är ju en del av livet men det är oroväckande att ungdomar påverkas och mår så dåligt, säger Gunilla Björling, professor i hälsa och vårdvetenskap vid Jönköping University.

Studien där drygt 5300 ungdomar svarade, är en av de större som gjorts, och den visar på ett samband mellan överdriven skärmtid och hälsoproblem.

Mer än dubbelt så mycket skärmtid

88 procent av ungdomarna svarade att de överskred Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer på maximalt 3 timmars skärmtid om dagen. Istället hade de en användning på 6,2 timmar varje dag.

Enligt forskarna är samarbetet mellan hemmet, skolan och vården avgörande för att uppmuntra hälsosammare digitala vanor för ungdomar.

– Man kan inte få människor att sluta använda skärmen och det är inte vad vi vill men vi vill att folk ska få en hälsosam livsstil med sin skärmanvändning, säger Gunilla Björling.

Se mer i klippet ovan

Forskningen i siffror

  • Totalt 5 323 ungdomar mellan 15 och 17 år i Jönköpings län har svarat på frågor kring deras mående och skärmtid.
  • 57 procent får mindre än åtta timmars sömn
  • 27 procent sitter långa perioder utan att vara fysiskt aktiva, så kallat stillasittande beteende
  • 46 procent har svårt att somna
  • 39 procent visar impulsivt beteende
  • 44 procent känner kroppssmärta, som huvudvärk, ryggont och ont i magen
  • 13 procent visar tecken på spelberoende
  • 51 procent känner sig stressade eller upprörda
  • 18 procent mår psykiskt dåligt

Underlaget kommer från Folkhälsoenkät Ung som genomfördes under 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.