Universitetsadjunkt Johanna Johansson som deltar i forskningen kring stadsplanering för att städer ska bli enklare att leva i även under värmeböljor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är viktigt för oss att involvera de som berörs mest” I klippet förklarar Johanna Johansson vad som är viktigt när städer ska anpassas för värmeböljor. Foto: Anton Johansson/ Erik Johansen/NTB Scanpix

Forskning om värmeböljor vid Jönköping University – så kan städer bli svalare

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan städer anpassas för framtidens värmeböljor? Det försöker ett forskningsprojekt där Jönköping University ingår ta fram kunskap kring – genom att filma platser i staden.

Forskningsprojektet kallas HEAT och samlar forskare inom flera ämnen från Jönköping, Lund, Göteborg och Umeå. Målet är att ta fram kunskap om värmeböljor i kombination med en ökande äldre befolkning.

– Det är ett område som är ganska outforskat inom akademin, säger Johanna Johansson, universitetsadjunkt på Hälsohögskolan i Jönköping.

I klippet förklarar forskaren vad som blir viktigt i framtidens städer när värmeböljor blir allt vanligare.

Samarbete med senioruniversitetet

En del i projektet handlar om de som påverkas mest av värmeböljor, alltså äldre. Deltagare från senioruniversitetet i Jönköping gav sig därför ut för att filma platser som de menar är bra vid värmeböljor, men också platser som inte är så bra.

– Det ska inte vara för mycket stenplattor, däremot mycket buskar och höga träd som ger skugga, säger Inger Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.