Enligt ett beslut sedan tidigare ska läsk sluta att serveras i samband med måltider på äldreboende i kommunen från den 1 maj. Dock finns det kvar som ett alternativ vid storhelger.
– Det här beslutet har vi tagit för att de som bor hos oss ska må bra och få i sig den mat de behöver. Vi ska inte bidra till minskad aptit utan servera god och näringsriktig kost. Sedan har självklart varje boende möjlighet att bestämma vad hen vill dricka. Mineralvatten, lättöl och måltidsdryck är det utbud vi som kommun erbjuder, skriver Malin Johansson, socialchef i Gislaveds kommun, i ett pressmeddelande.
”Ska dricka läsk om de vill det”
Men nu efter att det, som de själv skriver i en kommentar, ”blivit en väldigt livlig debatt” om beslutet, kan de komma att backa.
– Självklart ska våra äldre kunna välja att dricka läsk om de vill det. De är ju vuxna människor och de måste själva få avgöra vad de dricker till sin mat. Som ordförande i kommunstyrelsen kommer jag därför nu att verka för att ändra det här beslutet. Jag är övertygad om att det finns en bred politisk majoritet för att kommunen ska backa och göra rätt, säger Carina Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Gislaved.
Fick inte skänka läsk till de äldre
I pressmeddelandet skriver de även att en privatperson har varit och lämnat läsk till de äldre. Men att de inte kan ta emot läsken eftersom det är en gåva.
– Gesten är väldigt fin och tanken är god, men vi kan inte som offentlig verksamhet ta emot gåvor eller riskera att skada de som bor hos oss om läsken skulle vara förorenad på något sätt, skriver socialchef Malin Johansson.
Men även på den punkten kan nu kommunen komma att backa.
– Vi måste också ta hand om den läsk som en privatperson skänkt till kommunen. Om reglerna inte tillåter att vi tar emot den läsken, då får vi se till att den skänks till välgörande ändamål, så att den inte går till spillo, säger Carina Johansson (C).