Sven-Erik Alhem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bara erkännandet som sådant räcker inte för en fällande dom, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem. I klippet hör du honom berätta vad som krävs mer. Foto: Privat

Gnosjömordet: Rättsexperten om erkännandet

Publicerad

Är det säkert att den man som under gårdagen erkände mordet på en 74-årig kvinna i Gnosjö kommer att dömas för mord i tingsrätten? Nej, det är inte givet enligt rättsexperten och förbundsordförande i Brottsofferjouren Sven-Erik Alhem.

Alhem har tidigare bland annat arbetat som överåklagare, sakkunnig på Justitiedepartementet samt i hovrätten över Skåne och Blekinge.

Han säger att enbart ett erkännande inte räcker för att döma mannen. I klippet ovan hör du Alhem utveckla vad som egentligen krävs för att tingsrätten ska döma mannen för mord.

Mordet i Gnosjö

Erkände under häktningsförhandlingen

Under måndagen häktades en man i 30-årsåldern för mordet på kvinnan som inträffade i mitten av november förra året. Under häktningsförhandlingen erkände han själv brottet.

Han är hemmahörande i Gnosjötrakten och är sedan tidigare ostraffad.

Begärt själv att genomgå rättspsykundersökning

Mannen har också genom sin försvarare begärt att få genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning – en så kallad paragraf 7 undersökning.

– Mannen har funnits med i utredningen en tid och har nu gett en bild av vad som hänt, sa kammaråklagare Johan Stenberg efter gårdagens häktningsförhandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Gnosjö

Mer i ämnet