Anonymiserade elever vid sina skåp och socialdemokraten Henrik Tvarnö, kommunalråd i Vetlanda, som bara ser fördelar med ett gymnasiesamarbete på Höglandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir ganska dyrt och i förlängningen får vi dra ner på antalet program, säger Henrik Tvarnö (S), kommunalråd i Vetlanda om att det står tomma platser på kommuners gymnasium. Se i klippet hur ett nytt samarbete kan motverka det. Foto: TT/SVT

Höglandets gymnasiesamarbete ska ge fler program

Publicerad

I Aneby, Eksjö, Nässjö, Sävsjö och Vetlanda arbetar man för en gemensam gymnasieorganisation där programmen delas mellan kommunerna. Utbudet ska bli bredare och de tomma platserna färre – men ibland på bekostnad av en längre resväg för eleverna.

Socialdemokraten Henrik Tvarnö, kommunalråd i Vetlanda, ser nästan bara fördelar med ett framtida samarbete.

– Det viktigaste är att vi hittar ett sätt där vi kan hjälpa varandra och ge eleverna en kvalitativ utbildning men också en bredd på programmen, säger han.

I nuläget finns en del tomma platser på utbildningar i kommuner på Höglandet.

– Det blir ganska dyrt och i förlängningen får vi dra ner på antalet program. Då kan vi inte möta varken arbetsmarknadens eller elevernas förväntningar, säger han.

Lång resväg

En nackdel som kan tänkas bli är att många elever tvingas resa långt för att studera på det önskade programmet.

– Det kanske går att möta med att man inte åker fem dagar i veckan. Istället kan man kanske läsa några dagar på sin hemort och sedan studera programspecifika ämnen på den ort där man egentligen är placerad.

Under våren ska ett inriktningsbeslut tas och sedan återstår mer arbete innan samarbetsförslaget går ut till fullmäktige i alla kommuner.

Henrik Tvarnö hoppas på att samarbetet ska vara igång inom två år.

– Det viktigaste är att det blir bra för alla parter, än att det går snabbt.

Så kan eleverna få det i den nya gymnasieorganisationen – ser mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.