Under sensommaren och framåt hösten registreras flest antal fall av TBE i landet. Enligt Amelie Magnander, tf smittskyddsläkare på Ryhov, var förra året ett rekordår med 14 rapporterade fall i länet. Foto: SVT/Charlotte Göransson

Gynnsamma förutsättningar för en fästingsommar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det högsäsong för fästingar. Till och med mitten av juli i år har två personer i Jönköpings län smittats av den fästingburna virussjukdomen TBE. Förra året var ett rekordår i antalet sjukdomsfall på 14 stycken.

Om sommaren 2019 är en så kallad fästingsommar är för tidigt att säga, enligt Amelie Magnander, tillförordnad smittskyddläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Under sensommaren och framåt hösten registreras flest antal fall av TBE i Sverige, och även i Jönköpings län.

– De gillar inte när det blir för torrt. Då går de in i ett vilostadium. Men den här sommaren när det har kommit lite regn från och till, det gillar fästingen sannolikt, säger hon.

Måste anmäla TBE

Enligt smittskyddslagen är vården skyldig att anmäla alla fall av TBE. Det gäller däremot inte för borrelia som är en mer vanlig fästingsjukdom.

2018 rapporterades 14 fall av TBE i vårt län, enligt Folkhälsomyndigheten. Det kan jämföras med två fall 2015.

I klippet ovan berättar smittskyddläkaren om var risken att bli smittad i vårt län är som störst.

Fler drabbas

I hela landet upptäcktes 385 TBE-fall förra året. Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet fall ökat stadigt de senaste decennierna, vilket sannolikt beror på en kombination av olika faktorer som antalet smittade fästingar och värddjur, vegetationsperiodens längd och vädret.

När ska man söka vård om man fått ett fästingbett?

– När rodnaden är ungefär 5 centimeter stor kan det vara läge att söka vård, säger Amelie Magnander, tf smittskyddläkare på Länssjukhuset Ryhov.

Antalet fall av TBE i Jönköpings län de senaste åren:

2019 – 2 fall fram till och med mitten av juli

2018 – 14 fall

2017 – 8 fall

2016 – 3 fall

2015 – 2 fall

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.