Christian Haak, ordf Finnveden slalomklubb

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du i hur höga temperaturer de har tillverkat snö i. Foto: Ebba Eriksson/SVT

Här satsar skidbacken – trots varmare vintrar

Uppdaterad
Publicerad

Finnvedens slalomklubb i Värnamo nördar ner sig i snötillverkning när vintersäsongens väder blivit allt mer ostabilt. Bland annat har de köpt snökanoner som är anpassade för snötillverkning i södra Sveriges klimat.

För att kunna satsa på Alandsrydsbacken har Finnvedens slalomklubb sökt bidrag men också fått lite ekonomisk hjälp av Värnamo kommun. Satsningen som startade för några år sedan har varit lyckad.

– De senaste åren har vi varit den skidanläggning som öppnat först för säsongen bland anläggningar söder om Dalälven, säger Christian Haak ordförande i Finnvedens slalomklubb.

Snönördar

För att kunna klara av det mer ostabila vädret under vintrarna så tar de vara på alla tillfällen de kan att tillverka snö. Det tillsammans med den anpassade snötillverkningen och skötseln, har gjort att det ofta varit öppet hela vintersäsongen.

– Även i januari i år när det var kaos här med översvämningar och regn, så hade vi öppet, säger Christian Haak.

I klippet hör du hur de har gått tillväga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.