Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Madelen Kjell på Räddningstjänsten Gislaved-Gnosjö berättar i klippet ovan om hur gensvaret på utbildningen om att ”Våga fråga” varit. Foto: SVT

Här utbildas anställda i att våga prata om psykisk ohälsa

Publicerad

Räddningstjänsten i länet åkte förra året på över 500 hot om suicid. Den här veckan uppmärksammas suicidpreventiva veckan runt om i landet och i Gislaved och Gnosjö har alla 3 000 kommunanställda sedan förra året fått utbildning i att ”Våga fråga” som är en suicidpreventiv utbildningsinsats.

– Vi måste bli mer bekväma att prata om pykisk ohälsa innan det är för sent, säger Madelen Kjell, enhetschef på Räddningstjänsten Gislaved-Gnosjö.

Antalet larm om suicid har ökat de senaste åren. Bara förra året åkte Räddningstjänsten i Jönköpings län på 516 sådana larm, varav uppemot 40 stycken berörde Räddningstjänsten i Gislaved-Gnosjö.

”Vi behöver göra mer”

Enligt Madelen Kjell är antalet larm onödigt många och det är också därför de sedan i april förra året utbildat kommunpersonal i ”Våga fråga” från Suicide Zero.

-  Antalet självmord varje år är över 1500 stycken. Man kan jämföra det med trafiken där det omkommer cirka 200 personer årligen och där bygger vi säkrare bilar, vägar och sänker hastigheten. I det suicidpreventiva arbetet behöver vi vara fler som gör mer helt enkelt.

Gensvaret på utbildningen har enbart varit positiv, enligt Madelene Kjell som nu hoppas att de redan nästa år även kan utbilda näringslivet i Gnosjö och Gislaved kommuner.

Se mer i klippet ovan

Mår du dåligt och tänker på självmord? Hit kan du vända dig:

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med. 

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. 

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. 

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. 

Jourhavande präst nås via 112. 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.