Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jesper Holm förlorade sin bror som tog livet av sig bara 20 år gammal. I klippet berättar Jesper om hur jobbet med att hjälpa andra att hantera psykisk ohälsa stärker honom. Foto: SVT/privat

Brandmannen Jesper förlorade sin bror – nu hjälper han andra som mår dåligt

Publicerad

För fem år sedan tog Jesper Holms bror William sitt liv, bara 20 år gammal. Idag arbetar Jesper från Reftele i Gislaveds kommun som brandman och instruktör och föreläser även om psykisk ohälsa och suicidprevention.

– Kan jag göra något bättre för någon annan känns det bättre för mig också, säger Jesper Holm.

Den här veckan är det suicidpreventiva veckan som uppmärksammas på flera platser i landet för att uppmärksamma och förhindra självmord.

Jesper Holm ska själv föreläsa på Hammargården i Gnosjö under onsdagskvällen och i Folkets hus i Gislaved under torsdagen. Föreläsningen handlar om hur det är att förlora en nära anhörig. När William dog var Jesper 28 år gammal. Något år efter det ofattbara valde han att utbilda sig till brandman och numera är han också instruktör på Räddningstjänsten i Gislaved-Gnosjö.

Går att hjälpa

– Så länge någon andas kan man göra något men där och då hade jag inte verktygen, säger han.

Varje år dör över 1500 personer i Sverige i självmord och Jesper hade önskat att han haft samma kunskap för fem år sedan som han har idag när det gäller att bemöta personer som mår dåligt.

För att få förståelse i vad psykisk ohälsa innebär rekommenderar han att gå in på Suicid Zeros hemsida och anmäla sig till en digital föreläsning i att ”Våga fråga”

Se mer i klippet ovan

Mår du dåligt och tänker på självmord? Hit kan du vända dig:

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv. Hit kan du vända dig om du behöver någon att prata med. 

Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60. 

Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111. 

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. 

Jourhavande präst nås via 112. 

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.