Grundskolor och gymnasier i Jönköpings kommun har sedan några år tillbaka en säkerhetsapp installerad på personalens datorer och mobiltelefoner. Alla med appen kan varna hela personalen om olika risksituationer på skolan – till exempel pågående dödligt våld.
I klippet: se och hör när Stefan Nicklasson, gymnasiechef Erik Dahlbergsgymnasiet, visar hur appen fungerar.
På förskolorna i kommunen pågår införandet av appen. Framåt finns det planer på att införa appen också inom vuxenutbildningen.
Har ej utbildat eleverna för skolattack
En enkät av SVT visar att en majoritet av Sveriges kommuner har genomfört utbildning eller övning med alla eller en stor del av lärarna, men att 70 procent av kommunerna varken har utbildat eller övat med eleverna för en pågående dödligt våld-situation.
Detsamma gäller Erik Dahlbergsgymnasiet.
– Vi har känt oss förberedda med att lärarna vet hur de ska agera, men händelserna i Örebro gör att många elever uttrycker att de också vill vara delaktiga i det här. Vi kommer att se över hur vi ska utbilda eller öva med dem framåt, säger Stefan Nicklasson, gymnasiechef.
Låser alla ingångar – förutom huvudentrén
På Erik Dahlbergsgymnasiet är sedan i höstas alla ingångar låsta till skolan – förutom huvudentrén. Olika praktiska skäl gjorde att man valde att låta den vara öppen.
– Sannolikt kommer vi att fundera ett varv till på om vi ska skapa möjligheten att låsa även huvudentrén, säger Stefan Nicklasson.
Enkät till Sveriges kommuner om skolsäkerhet
SVT Nyheter har skickat en enkät till samtliga av Sveriges 290 kommuner, 199 har svarat.
Beredskap bland lärare
I 71 % av kommunerna har alla, eller många lärare på grund- och gymnasieskolor genomfört utbildning i pågående dödligt våld, PDV.
I 12 % av kommunerna har inga, eller en minoritet, utbildats.
Beredskap bland elever
70 % av de svarande kommunerna säger att deras elever inte tränat på hur de ska agera vid en skolattack.
I var tionde kommun har alla elever tränat. I var femte kommun har övning gjorts där man bedömt att behov finns.
I 30% av kommunerna har alla elever fått information om hur de ska agera vid en skolattack och i 39% av kommunerna har man gett information där man bedömt att behov finns.
I var tredje kommun har man inte haft den typen av information till eleverna.