Foto: Martina Holmberg / TT

Så kan du som arbetsgivare upptäcka och hjälpa anställd med missbruk

Uppdaterad
Publicerad

Luktar kollegan för mycket parfym, halstabletter eller munvatten? Det kan bero på att han eller hon försöker att dölja lukten av alkohol och är en av signalerna för missbruk.

Sedan restriktionerna om hemarbete upphörde har allt fler arbetsgivare börjat höra av sig till företagshälsovård och aktörer inom alkohol- och drogrehabilitering.

Anna Stavreus är case manager på Nämndemansgården i Jönköping och i klippet berättar hon om hur en arbetsgivare ska agera om det finns en anställd med riskbruk eller beroende på arbetsplatsen.

Var femte anställd drabbad

Arbetsgivaren har ett ansvar för sina medarbetare. Beroende är klassat som en sjukdom och en drabbad anställd ska erbjudas hjälp.

På större arbetsplatser och företag finns ofta en policy och handlingsplan för hur missbruk och beroende ska hanteras.

– Var femte anställd är drabbad, så det är viktigt att även mindre företag jobbar aktivt med de hör frågorna. Och att man tar hjälp av experter när det behövs, säger hon.

7 signaler för beroende (ohälsa) på arbetsplatsen

  • Arbetsprestation

En kollega som inte jobbar, missar deadlines och presterar oregelbundet. Kreativa ursäkter och bortförklaringar blir allt vanligare och medarbetaren blir känslig för kritik.

  • Relationer

Medarbetaren har dåliga relationer, svårt med långa relationer eller har varit med om en skilsmässa. Är ofta ensam på jobbet och drar sig undan. Skaffar nya vänner och umgänge, ofta med liknande problem.

  • Personlighetsförändringar

Dramatiska förändringar i personligheten. Humörsvängningar där gråt kan varvas med festhumör. Överreagerar lätt och har en allmänt kort stubin.

  • Incidenter

Kommer inte till jobbet efter event, påverkad eller bakfull på jobbet.

  • Ekonomi

Lånar ofta pengar (utan att betala tillbaka) och begär förskott på lönen upprepade gånger. Manipulerar systemen, begår bedrägerier eller stjäl på jobbet.

  • Frånvaro/Närvaro

Jobbar mycket hemifrån och tar långa luncher. Ökad korttidsfrånvaro på utspridda dagar och med kort varsel. Ofta efter ledighet eller helg, det som ibland kallas för “måndagssjuka”.

  • Fysiskt

Luktar kollegan för mycket parfym, halstabletter eller munvatten? Det kan bero på att han eller hon försöker att dölja lukten av alkohol. Ser härjad och rödmosig ut, har tom blick eller röda ögon. Det är också vanligt att personer med beroendeproblem ofta råka ut för olyckor, med sår och blåmärken som följd.

Källa: Nämndemansgården

Hit kan du vända dig om du har problem med alkohol

1177 Vårdguiden – Hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.

Anonyma Alkoholister – Erbjuder hjälp för den som vill sluta dricka.

AI-Anonn – För barn och partners till någon som är alkoholist.

Adamcentret – För den med begynnande alkoholproblem.

Fria länkarna – Hjälper beroende och missbrukare.

Länkarna – För alla som vill komma ifrån sitt missbruk.

Alna – Stöd vid alkoholproblem i arbetslivet.

Alkoholhjälpen – Stöd och hjälp för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Alkohollinjen – Stöd och hjälp per telefon för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Källa: Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.