Brandman Karl Frisk står i en skogsbrandsdepå och kollar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med brandmannen Karl Frisk in i skogsbrandsdepån i klippet ovan. Foto: Ebba Öberg/SVT

I Vetlanda finns en av MSB:s skogsbranddepåer

Publicerad

I Vetlanda är beredskapen för skogsbränder hög. Där har MSB nämligen valt att strategiskt placera en av sina skogsbrandsdepåer.

– Vi ska komma med mycket material och personal direkt, säger brandmannen Karl Frisk.

När räddningstjänstens egna resurser är uttömda har MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, brandsläckningsmaterial som är specifikt för skogsbränder. Dessa depåer är utspridda på 14 orter i landet.

– Anledningen till att vi har dem här i Vetlanda är att det är taktiskt rent geografiskt. Det är en resurs som ska finnas tillgänglig för hela länet, säger Karl Frisk.

Vetlanda utsatt

Vetlanda är en stor kommun med mycket skog. Framförallt barrskog, som är den terräng som är mest känslig för skogsbrand enligt Karl Frisk. Han ser det som en fördel att ha skogsbrandsdepåerna nära.

– Vi tjänar på att ha depåerna här. Vår taktik är ju att vara slagkraftiga och komma med mycket material och personal direkt för att omringa branden och inte låta den bli stor.

I klippet: Följ med brandmannen Karl och se vad som finns i brandcontainrarna.

MSB:s Skogsbrandsdepåer

När räddningstjänstens egna resurser är uttömda har MSB skogsbrandsdepåer med brandsläckningsmaterial som kan användas. En depå består av tre containrar. Totalt finns 20 depåer utspridda i landet, samt fyra reservdepåer i MBS:s nationella förråd i Kristinehamn.

Depåerna finns i följande orter: Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Enköping, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.