Junedalsskolan, som är en av sex skolor i Jönköpings kommun som deltar i projektet som syftar till att förbättra elevernas hälsa, har under det senaste halvåret fokuserat extra mycket på elevernas välmående.
De har bland annat haft hälsoveckor, där de bland annat har bjudit eleverna på frukost. De har också implementerat ett mentalt hälsoprogram där eleverna får verktyg för att hantera stress och bygga upp sitt självförtroende.
– Jag hade prestationsångest. Alltså jag vågade inte prestera. Nu är det mycket bättre såklart. Jag presterar bättre i skolan jämfört med innan, säger Darko Soldatic, elev på Junedalsskolan.
Jönköpings kommun hoppas nu att projektet kan sprida sig till fler områden.
Hör folkhälsoutvecklare Ida Erixon berätta mer om varför de satsar på en elevhälsocentral i videoklippet nedan.
Detta är en elevhälsocentral
Elevhälsocentralen är en resurs inom skolan som syftar till att främja elevernas hälsa och välbefinnande. Den fungerar som en stödjande enhet där elever kan få hjälp med både fysiska och psykiska hälsobehov. Elevhälsocentralen består ofta av ett team av professionella, inklusive skolsköterskor, kuratorer, psykologer och specialpedagoger.
En av de centrala uppgifterna för elevhälsocentralen är att arbeta förebyggande. De erbjuder hälsosamtal, vaccinationsprogram och olika hälsofrämjande aktiviteter.
Förutom det förebyggande arbetet, erbjuder elevhälsocentralen också stöd och rådgivning för elever som upplever svårigheter. Det kan handla om allt från stress och ångest till mer specifika inlärningssvårigheter.
De som är med i pilotprojektet är skolorna i Junedalsområdet, vilket omfattar Torpaskolan, Junedalsskolan, Talavidskolan, Dalviksskolan, Hisingstorpsskolan och Vätterslundsskolan.