Estonia, Estonia katastrofen, Estonia överlevare, Estonia olycka. En delad bild som visar en orange livbåt som flyter på havet, omgiven av mörkt vatten i vänster del, och en person klädd i en kavaj med en mönstrad skjorta som står vid en sjö i den högra delen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De fryser ihjäl och dör runtomkring oss” – I klippet hör du Mats Hillerström berätta hur han överlevde fem timmar i räddningsflotten i den piskande stormen vid Estoniakatastrofen. Foto: Arkiv, SVT

Jönköpingsbon Mats överlevde Estonia: ”Minns det som om det hände i natt”

Publicerad

Det har gått 30 år sedan M/S Estonia förliste i Östersjön. Av de 989 passagerarna ombord överlevde bara 137 stycken. Jönköpingsbon Mats Hillerström är en av dem.

– Jag kunde lika väl ha dött, marginalerna var så otroligt små och jag låg i vattnet under flotten så länge att jag egentligen inte borde stå här idag, säger Mats Hillerström.

Klockan 18:15 svensk tid den 28 september 1994 lämnar M/S Estonia Tallin. Ombord finns 26-årige Mats Hillerström. Han är en av de 21 personer från bibelskolan i Jönköping som reste med Estonia den där natten. Sex av dem överlevde.

30 år sedan Estoniakatastrofen

”Mayday mayday... vi har problem... svår styrbords slagsida... kan du komma och hjälpa.” Kl 00:22 kommer första ropet på hjälp från Estonia till de andra fartygen.

I klippet ovan hör du Mats Hillerström berätta hur han överlevde.

SVT Smålandsnytt var på plats när Mats Hillerström kom hem efter att ha blivit räddad. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Estoniakatastrofen

Mer i ämnet