Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En i Stora journalistprisets jury 2020 ångrar nu att filmen Estonia – fyndet som ändrar allt prisades som årets avslöjande. Ordförande gör det inte. Foto: SVT

Mediachef: ”Jag ångrar mig, filmen har vilselett”

Uppdaterad
Publicerad

Discoverys dokumentär om Estonia får nu ny kritik. En av de juryledamöter som var med om att ge Estoniafilmen Stora journalistpriset säger nu att han blivit lurad av filmarna.

Dokumentärfilmen ”Estonia: Fyndet som ändrar allt” byggde på nya och olagliga dykningar vid Estonias vrak, och visade ett hål i Estonias skrov.

Konspirationsteorier fick ny fart

Filmen gav ny näring till konspirationsteorier om att Estonia kan ha utsatts för ett attentat och sänkts medvetet. Filmen belönades bland annat med Stora Journalistpriset.

Estoniakatastrofen

Men i den nya SVT-dokumentären Estonia och myterna väljer en av de dåvarande medlemmarna i prisjuryn att ta avstånd från beslutet.

– Jag ångrar mig. Med det jag förstår idag tycker jag det är olyckligt att jag varit med och lyft fram en film som uppenbarligen vilselett och inte varit en journalistisk bragd utan tvärtom, någonting till och med kanske falskt, säger Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts.

Enligt Patrik Hadenis har han nu insett att Discoverys Estoniafilm var ”medvetet falsk”. Han säger också till SVT att filmen sprider en typ av konspirationsteorier som till och med blir till ett hot mot tilliten till demokratin och journalistiken.

Andra i journalistprisjuryn står däremot fast vid att det var rätt att prisa filmen.

– Juryn hade all information som fanns. Baserad på den så upplevde de att det här hålet var värt att prisa som årets avslöjande, säger Jonas Bonnier, ordförande för Stora journalistpriset.

Hålet i Estonia slets upp av berget

I Discoverys Estoniafilm från 2020 hävdades att havsbotten som Estonia landade i enbart bestod av mjuk sjölera. Detta påstående byggde dock på en förvrängd grafik, enligt de experter som SVT talat med. Grafiken förvrängdes genom att Estonia-skeppet gjordes betydligt mindre än i verkligheten, och därför i denna grafik inte nådde ner till den hårdare havsbotten.

Upphovsmannen till Discoverys film, Henrik Evertsson, skriver i ett mejl till SVT att man medger att grafiken i Discoveryfilmen blev felaktig men att man ”hela den här tiden välkomnat en bred debatt”.

Fotnot: Discovery-filmens upphovsmän har avböjt att bli intervjuade av SVT. Flera andra ledamöter av journalistprisjuryn har också kontaktats av SVT:s reportrar för kommentar, men även dessa har avböjt att bli intervjuade.

Se Estonia och myterna här.

Journalistprisjuryn varnades

Den Estoniaanhörige arkeologen Jonathan Lindström varnade juryn för Stora journalistpriset flera gånger innan beslutet om priset fattades. Lindström hade fått informationer från haverikommissionen i Estland om de frågetecken som fanns kring Discoveryfilmens slutsatser om att ett stort hål skulle funnits i fartygets sida innan det träffade botten.

– Juryn drogs med av filmens spännande berättelse i stället för att lyssna på varningarna, säger Jonathan Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet