Datainspektionen har nu beslutat att utfärda en sanktionsavgift på 200 000 kronor till kommunen, eftersom övervakningen var olaglig.
Det var en anhörig som anmälde kameraövervakningen, som ska ha pågått från mars 2019 till april 2020. Datainspektionen inledde en granskning och konstaterar att Robin kamerabevakats i strid med dataskyddsförordningen, GDPR, och kamerabevakningslagen.
– Den boende har kamerabevakats i hemmets mest privata sfär, vilket gör att vi bedömer att kamerabevakningen har inneburit ett alltför stort intrång i den boendes personliga integritet, säger Jeanette Bladh Gustafson, jurist på Datainspektionens kameragrupp.
Hon säger att beslutet om sanktionsavgift under de här förhållandena är det första i sitt slag sedan dataskyddsförordningen började tillämpas 2018.
Fanns ett behov
Elisabeth Andersson, socialchef i Gnosjö kommun, har inte hunnit läsa beslutet när SVT når henne, men säger att avgiften är kännbar.
– Det är mycket pengar. Ingen tycker att det är bra och vi inser att vi agerat felaktigt i detta.
Hon säger att det fanns ett skriftligt samtycke mellan förvaltarna och de närmaste anhöriga om kameraövervakningen och att den gjordes som en akut åtgärd för Robins bästa. Och enligt beslutet från Datainspektionen delar myndigheten bedömningen att det funnits ett behov att vidta åtgärder för att hantera och förbättra situationen för Robin.
– Men det borde vara möjligt för LSS-boendet att med mindre integritetskränkande åtgärder tillgodose samma behov som med kamerabevakningen av den boendes sovrum, säger Jeanette Bladh Gustafson.
I en kontakt med SVT Jönköping säger dock Robins syster att det inte har funnits något samtycke till kameraövervakning, verken från anhöriga eller förvaltare.
Bor inte kvar
Elisabeth Andersson, menar att socialutskottet helt enkelt varit för dåligt insatta i lagen.
– Det är bara att erkänna, men just då hade vi inget att välja på.
Robin bor inte längre kvar på boendet.
Så här ser Robins liv ut idag.