Inlåsningarna av Robin har ingått i en handlingsplan där personalen på LSS-boendet uppskattat Robins mående på en skala mellan ett till sju. När måendet varit på sex eller sju har det kunnat bli aktuellt med inlåsning.
Under ett inspelat möte mellan Robin, Jessica och boendets nuvarande verksamhetschef Johan Hammarström 24 juli 2019 säger Robin upprepade gånger att han tycker att det är otäckt när personalen låser, att han inte vill att dörren ska vara låst.
“Det var för personens bästa”
Robin har svåra utmanande beteenden, som att han skadar sig själv eller blir utåtagerande. Men i journaler kan man läsa att dessa beteenden minskar när han har vuxna nära inpå sig hela tiden.
Att låsa in en annan person, även om de gett sitt samtycke, strider mot lagen. Ändå fortsätter inlåsningarna av Robin än i dag, kan Uppdrag granskning berätta.
– I väldigt, väldigt enstaka fall låser vi dörren. För oss är det väldigt stor skillnad på om man låser in någon eller om man säger att man låser åt någon, säger Elisabeth Andersson, socialchef i Gnosjö kommun.
Robins förvaltare säger att det är Robins läkare som har förordat inlåsningarna. Läkaren säger däremot att han absolut inte rekommenderat det. Uppdrag granskning kontaktar personen som ska ha handlett personalgruppen och frågar – inte heller hon säger sig ha bestämt om inlåsningarna.
– Vi är väl medvetna om att man inte får låsa in någon. Det fanns ju en anledning till att vi samrådde med många och att vi även bollade med IVO, eftersom det faktiskt är ett mycket, mycket ovanligt beslut vi tog. Men det var för personens bästa, säger Inger Adolfsson, före detta verksamhetschef på boendet.
”Vi får låsa dörren”
Elisabeth Andersson, socialchef i Gnosjö kommun, säger att kommunen har fått ett löfte från Lena Carp på IVO Sydöst om att de får låsa in Robin och hänvisar till ett dokument från 2016:
”Lena anser att vi får låsa dörren enligt ovanstående beskrivning om vi använder det restriktivt samt att vi alltid dokumenterar.”
Lena Carp på IVO säger dock att det inte stämmer.
– Det är ju inte så jag har uttryckt mig, som du beskriver det. Det var i samband med ett resonemang så jag känner igen det, men inte att godkänna någon form av inlåsning, det kan ju aldrig vi på Inspektionen för vård och omsorg göra.
En förundersökning gällande frihetsberövande och misshandel pågår. Kommunen uppger idag att ”målet att inte behöva låsa åt Robin sedan en tid tillbaka mer eller mindre redan är uppnått”.
Missa inte veckans Uppdrag granskning
Reportaget ”Inlåst i skogen” sänds onsdag 5 februari. Du kan se det på SVT Play – eller 20.00 i SVT1.