Broschyren om krisen kommer och bild på Ann-Marie Nilsson kommunalråd framför blommor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska Jönköpings kommun och Ann-Marie Nilsson satsa stort på civil beredskap. Se i klippet vad de ska användas till. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Kommunen vill satsa 100 miljoner för att göra Jönköping tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun hoppas kunna satsa 100 miljoner kronor på civil beredskap vid plötsliga händelser som krig och naturkatastrofer.

– Nu talar vi också om att kunna hantera en krigssituation, säger Ann-Marie Nilsson (C), ordförande för kommunstyrelsen.

Jönköpings kommun vill höja den civila beredskapen genom en satsning 100 miljoner kronor.

Prioriterade områden är bland annat vatten-avlopp, infrastruktur, fler trygghetspunkter där man kan ladda mobiltelefonen, hämta vatten och värma sig, samt säkerställa skolgång och barnomsorg under en längre tid.

– Man måste förbereda sig för det värsta, säger Ann-Marie Nilsson (C), ordförande för kommunstyrelsen.

”Ingen jättesumma”

Miljonerna är en investering som är upplagd över en längre period, mellan åren 2025 och 2029.

– Det är ingen jättesumma som vi tar del av, den är relativt begränsad och för Jönköpings kommun hanterbar, säger Ann-Marie Nilsson.

I höst väntas det komma en utredning om kommuners och regioners ansvar vid förhöjd beredskap och hur det ska finansieras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.