En pojke utanför Cherson viftar med en Ukrainsk flagga, Daniel Grahn är generalsekreterare för Erikshjälpen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Daniel Grahn, generalsekreterare på Erikshjälpen, berätta vad som kan vara orsaken till att svenskarna skänker avsevärt mindre pengar till krigsdrabbade i Ukraina nu jämfört med förra året. Foto: Johannes Tolf/SVT

Kraftig minskning av pengar som skänks till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna skänker betydligt mindre pengar till insatser för krigsdrabbade i Ukraina jämfört med hur det såg ut i början av den ryska fullskaliga invasionen. Det visar en rundringning som SVT Nyheter Jönköping gjort till flera hjälporganisationer.

Trots att behovet fortfarande är stort skänks det betydligt mindre pengar och förnödenheter till Ukraina. Svenskarnas vilja att skänka till krigsdrabbade i landet har minskat kraftigt det senaste året. Det vittnar bland annat Erikshjälpen och Sam-hjälp om, båda med säte i Jönköping.

– Det är stor skillnad mot hur det var i början av kriget, säger Daniel Grahn som är generalsekreterare för Erikshjälpen.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Oklar framtid

Erikshjälpen fokuserar på att hjälpa barn och ungdomar i Ukraina, bland annat i form av kris- och samtalsstöd för dem som traumatiserats. Än så länge kan de hålla insatserna igång eftersom det kom in så pass mycket pengar under förra året. Men vad som händer framöver när kapitalet är slut är ovisst.

Kan det bli så att ni måste dra ner på hjälpen riktad mot barn i Ukraina?

– Ja, så kan det bli. Det är risk att hjälpinsatser till ukrainska barn måste trappas ner, säger Daniel Grahn.

Kriget har pågått länge

Även på Svenska Röda korset vittnar de om att folk skänker mindre pengar till Ukraina. I ett mejl till SVT Nyheter skriver organisationen att viljan att skänka brukar gå ner när konflikter och katastrofer är utdragna, trots att behovet av hjälp är fortsatt stort.

Men det är inte bara det faktum att konflikten i Ukraina pågått så pass länge som kan påverka varför det skänks mindre till behövande. I klippet ovan berättar Daniel Grahn om ytterligare möjliga orsaker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet