Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När de ryska styrkorna lämnade de ockuperade städerna Izium och Cherson fick omvärlden se bevis på tortyr och omänskliga förhållanden. Se några av de bilder i klippet ovan. Foto: Jevgenij Maloletka/AP

Tusentals civila ukrainare har kidnappats av ryska militärpolisen

Publicerad

Ryssland tros hålla tusentals civila ukrainare fångna i Ryssland och på ockuperade områden. Den ryska regeringen planerar dessutom att bygga nya fängelser och häkten i de ockuperade delarna de kommande två åren. Det visar en granskning som AP har gjort.

Vissa ukrainare hålls fångna i några dagar, andra är spårlöst försvunna sedan ett år tillbaka. Leonid Popov, 23 år, är en av hundratals Melitopolbor som kidnappats sedan de ryska styrkorna gick in i staden dagen efter den fullskaliga insvasionen.

– Vi har registrerat 311 fall av civila ukrainare som kidnappats i Melitopol, men vi tror att det bara är en liten del av alla försvinnanden. Egentligen handlar det om fyra gånger så många kidnappningar, men många anhöriga är rädda att ta kontakt med oss, skriver en representant från organisationen ”Kidnappade Melitopolbor” till SVT Nyheter.

Kriget i Ukraina

10 000 ukrainare tillfångatagna

Minst 40 fängelser i Ryssland och Belarus och 63 anläggningar i ockuperade områden används för att hålla fast civila ukrainare. Det visar AP:s granskning, som även kommit över ett beslut fattat av den ryska regeringen om att ytterligare 25 fängelser och sex häkten ska byggas i ockuperade Ukraina under de kommande två åren.

Många hålls tillfångatagna utan formella åtal, andra anklagas för att exempelvis motsätta sig den ryska invasionen. Hur många kidnappade civila det handlar om totalt är svårt att säga. Enligt den ukrainska regeringen kan det handla om 10 000 personer, varav endast en tiondel blivit åtalade.

De flesta utsätts för tortyr

Vittnesmål från ukrainare som varit fängslade och släppts pekar på att majoriteten utsätts för tortyr eller misshandel. Fångarna utsätts för elstötar och extrema temperaturer samt skendränkningar- och avrättningar. Det visar en rapport från FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Utöver tortyr vittnar flera om sexuella övergrepp. Dessutom har FN kunnat fastställa 77 fall av civila som dött efter att ha torterats eller nekats vård.

Ryssland har inte erkänt att man systematiskt tillfångatar civila ukrainare, men FN:s råd för mänskliga rättigheter pekar på att många hålls fängslade för eventuella fångutbyten som sker mellan Ukraina och Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet