Socialtjänsten i Tranås hade kunskap om att mannen utövat våld mot kvinnan vid ett flertal tillfällen och kvinnan placerades 2015 i skyddat boende på grund av övergreppen. Men trots det visar utredningen att det funnits tillfällen för den misstänkte mannen att utöva dödligt våld.
Barnens säkerhet beaktades i alla lägen, men rätt åtgärder vidtogs inte för kvinnan.
– Vi har ett stort ansvar. Vi har inte medverkat till att mannen mördade kvinnan, men vi har brustit i riskbedömningen. Vi har inte riktigt tänkt på konsekvenserna av våldet, säger Angelica Freeman, sektionschef socialtjänsten i Tranås.
Bättre riskbedömningar
Mannen och kvinnan hade barn tillsammans som var omhändertagna av familjehem både i Tranås kommun och Motala kommun. Båda två hade umgänge med barnen där personal från kommunerna var med. Vid tidpunkten för mordet den 15 april hade Tranås kommun precis dragit sig ur umgänget, men var alltså involverade vid tidigare umgängen.
– Föräldrarna träffade barnen tillsammans. Med den kunskap vi hade om kvinnans situation borde vi ifrågasatt det, säger Angelica Freeman.
Hade den här tragiska händelsen kunnat undvikas?
– Det vet vi inte. Men vi borde gjort bättre riskbedömningar för att minimera att detta skulle kunna hända.
Anmälan till IVO
Den oberoende granskningen av kommunens agerande har gjorts av specialiserade utredare genom ett konslutföretag. Resultatet av utredningen har gjort att kommunen valt göra en anmälan till Inspektionen av vård och omsorg enligt lex Sarah.
– Det är allvarliga brister och vi känner ett stort ansvar. Som socialtjänst får vi aldrig släppa garden.
Tranås kommun har också vidtagit omfattande åtgärder för att höja kompetensen kopplat till arbetet mot våld i nära relationer.
Även Motala kommun har gjort en lex Sarahanmälan angående sitt agerande kring händelsen.
Nedan ett klipp från då kvinnan dödades vid resecentrum i Linköping.