Långanäs vill öppna sista september och begär att Ivo häver sitt förbud. Foto: Ebba Öberg/SVT

Långanäs i Eksjö vill öppna igen – vill att Ivo häver sitt förbud

Uppdaterad
Publicerad

Nu har SiS, Statens institutionsstyrelse, skickat in ett yttrande till Ivo där de vill att förbudet mot att bedriva verksamhet på Långanäs i Eksjö omprövas. I sitt yttrande skriver SiS att de vill öppna avdelningen Torpet 30 september.

Det var 24 juni tidigare i år som Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, meddelade sitt beslut att omedelbart förbjuda all verksamhet på SiS-hemmet Långanäs i Eksjö.

Det var på grund av allvarliga missförhållanden på hemmet som beslutet togs.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

– Bland annat finns uppgifter om att personal utsatt ungdomarna för grovt fysiskt våld, bland annat har en ungdom fått sin arm bruten, sa Peder Carlsson, avdelningschef på Ivo, till SVT då.

Vill öppna i september

I yttrandet framgår det att SiS vill öppna avdelningen Torpet den 30 september, men även avdelningen Änglagård vid ett senare tillfälle. De skriver att de känner sig trygga med att kunna ha fått bort missförhållanden fram tills dess.

Kompetenskartläggning

För att säkerställa en trygg miljö ska SiS enligt sitt yttrande ha vidtagit en del åtgärder. Lokalerna ska ha storstädats och rensats, och en insats för att utreda om chefer och medarbetare har rätt kompetens har startas.

De som jobbar där nu ska också ha genomgått diverse internutbildningar, bland annat SiS grundutbildning, utbildning i bemötande, konflikthantering samt utbildning om mäns våld mot kvinnor.

SiS ska också utreda vilken målgrupp som bäst lämpar sig på Långanäs, pojkar eller flickor.

Nu ska Ivo fatta ett beslut om de anser att SiS vidtagit tillräckliga åtgärder för att kunna öppna igen. Under tiden som frågan är under beredning vill man inte kommentera ärendet.


Nedan ett klipp från tidigare i år där HR-chefen på SiS berättar om vilka utbildningsinsatser som görs på Långanäs.

en kvinna med mörkt hår tittar in i kameran och en skylt från ett sis-hem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Emtfors, tillförordnad HR-direktör på Statens institutionsstyrelse (SiS) berättar om de utbildningar som de anställda ska gå nu i höst. Foto: privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SiS-hemmet Långanäs i Eksjö stängs

Mer i ämnet