Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du lokförareleven Emma Neuhaus berätta vad hon tycker om eventuellt ensamarbete när hon är klar med utbildningen. Foto: Johannes Tolf/SVT

Lokförareleven om pendeltågupproret: Vill inte arbeta ensam

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om ensamarbetee i pendeltågtrafiken i Stockholm engagerar de framtida lokförarna. På tågförarutbildningen i Nässjö har det varit ett hett samtalsämnde den senaste tiden.

Den infekterade konflikten mellan lokförarna och tågföretaget MTR om ensamarbete på pendeltågen i Stockholm rör upp känslor. Och även om det är över 30 mil bort är frågan het i Nässjö, där framtidens lokförare utbildas.

– Jo vi har pratat en hel del om det, säger Emma Neuhaus från Vetlanda som går första terminen på utbildningen.

I klippet ovan hör du henne berätta vad hon tycker om eventuellt ensamarbete när hon är klar med lokförarutbildningen vid jul.

Lokförarkonflikten

I slutet av februari tog Region Stockholm det slutgiltiga beslutet att ta bort tågvärdarna från SL:s pendeltåg. Beslutet har lett till starka reaktioner. Kort efteråt sjukskrev sig 35 lokförare i protest. Lokförarna menade att de inte längre kunde garantera säkerheten ombord och att de fått fristfällig utbildning.

Sjukskrivningarna har lett till personalbrist och inställda avgångar och hundratusentals resenärer har dagligen påverkats. Senare bröt även strejken ut bland lokförarna.

Under förra veckan blåstes strejken av, som planerat efter tre dagar. Tågvärdarna får åter tillbaka sina gamla arbetsuppgifter och bemannar pendeltågssträckorna i Stockholm. Det blir konsekvensen av skyddsombudens skyddsstopp, som trädde i kraft igår morse.

MTR säger att man kommer att försöka bemanna upp så gott det går. Men enligt bolaget är det nu upp till Region Stockholm att besluta om tågvärdarna ska permanentas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.