Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör huvudskyddsombudet förklara varför de lagt ett skyddsstopp och MTR:s vd för pendeltågen om hur det påverkar trafiken. Foto: SVT

Efter skyddsstoppet – MTR har satt in tågvärdar igen

Uppdaterad
Publicerad

Tågvärdarna får åter tillbaka sina gamla arbetsuppgifter och bemannar pendeltågssträckorna i Stockholm från och med i dag. Det blir konsekvensen av skyddsombudens skyddsstopp, som trädde i kraft kl 9 i dag, måndag. Arbetsmiljöverket kommer troligen inte med besked under dagen om stoppet hävs eller förlängs.

Skyddsombuden har stoppat ensamarbete på pendeltågen, och MTR säger att man kommer att försöka bemanna upp så gott det går. Under måndagsmorgonen bekräftar ST att man lagt ett skyddstopp till arbetsgivaren MTR.

”Sedan MTR gick över till att köra pendeltågen som ensambemannade i 50 procent av trafiken har skyddsombuden fått in rapporter om incidenter och tillbud som gör att skyddsombuden nu anser att det föreligger skäl nog att stoppa ensamarbete”, skriver ST i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Emanuel Silva om att skyddsstoppet i pendeltågstrafiken nu trätt i kraft. Foto: Hashi Ahmed/SVT

90 procent av trafiken går som vanligt

Vid 10-tiden på måndagen hade omkring 20 tågvärdar börjat jobba igen, uppger MTR. 90 procent av trafiken ska gå som vanligt.

MTR Pendeltågens kommunikationschef, Niklas Ekström, säger att resenärer ändå bör ta höjd för att det kan komma att bli vissa inställda turer under måndagen.

– Många tågvärdar har gått in i andra roller i företaget och ingen har sagts upp. Vi har en plan för hur dessa ska stärka upp vid ett eventuellt skyddsstopp, säger Niklas Ekström.

Politiska beslutet står fast

Är det aktuellt att ta tillbaka tågvärdarna permanent?

– Det är upp till Region Stockholm, säger Niklas Ekström, MTR Pendeltågens kommunikationschef.

– Det här skyddsstoppet påverkar inte det politiska beslutet överhuvudtaget , säger Miljöpartiets trafikregionråd Anton Fendert till SVT.

Arbetsmiljöverket ska nu besöka arbetsplatsen och pröva om skyddsstoppet är befogat. Myndighetens pressekreterare Sonya Aho uppger för SVT Nyheter att det inte är klart när beslutet kan vara fattat, men under måndagseftermiddagen säger hon att beskedet troligen inte kommer under dagen.

– Handläggningen pågår fortfarande för det var ganska mycket underlag, säger Sonya Aho.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi turerna kring tågvärdarna på en minut. Foto: Tomas Oneborg/TT

Skyddsombudsstopp

Ett skyddsombud har rätt att avbryta arbetet om de anser att det finns en ”omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa”, enligt Arbetsmiljöverket. Avbrottet är reglerat i arbetsmiljölagen och kallas skyddsombudsstopp eller skyddsstopp.

Efter stoppet diskuteras problemet med arbetsgivaren. Om man kommer överens om åtgärder återupptas arbetet och inget mer händer. Men om arbetsgivaren inte håller med om riskerna avgör Arbetsmiljöverket ifall arbetet ska fortsätta vara avbrutet eller inte.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.