– Mitt enda hopp är att bankerna går med på att frysa lån och räntor. Och jag förstår inte varför de inte kan göra det eftersom det finns en kvarstad på 46 miljoner, säger Anna som kommer från en mindre stad i Jönköpings län och är mamma i en av de familjer som har drabbats. I texten vill hon vara anonym.
I nuläget har det kommit in mer än 100 polisanmälningar mot den nu gripne 29-årigen. Och samtliga drabbade beskriver liknande förlopp. 29-åringen har genom löften om säkra investeringar i bland annat fastigheter, aktier och företag, övertalat de drabbade att låta honom förmedla lån hos olika banker i deras namn. Och nu sitter de flesta med miljonskulder. Många är småbarnsföräldrar som riskerar att få gå från hus och hem. Vi har träffat tre av dem från Jönköpings län.
Lämna hus och hem
Anna, som har två barn, berättar att lånen kostar hennes familj 28.000 varje månad.
– Det är pengar som vi inte har. Våra löner räcker inte till det. Så vi vet inte hur det ska gå.
Martin är en annan av de drabbade. Han är trebarnsfar.
– Jag och min sambo har tagit lån på sammanlagt 4,5 miljoner vilket just nu kostar oss 42.000 kronor i månaden och det ska vi betala i 20-25 år om vi inte lyckas få tillbaka några pengar.
– Det är fruktansvärt. Jag tänker på detta hela tiden. Jag kan inte sova för oron för vad som ska hända.
Fem barn
Erik, som är fembarnsfar, är ytterligare en drabbad och hans familj kommer upp i räntekostnader för lånen på över 40.000 i månaden.
– Inkassokrav och räkningar från Kronofogden bara rasar in och vi har tagit alla besparingar för att täcka kostnaderna. Och det är inte bara vi i familjen som drabbats utan också släktingar har satsat, säger han.
Banker skyldiga
Samtliga tycker att bankerna har en stor del i skulden till det som hänt.
– De lånar ut pengar för lättvindigt, utan att kontrollera ordentligt. Gärningsmannen var smart. Han gick till ett tiotal banker inom loppet av två dagar och fick krediter beviljade i våra namn. De nya lånen beviljades innan de lån som redan var tagna syntes i någon kreditkontroll, berättar Erik.
– Vi utnyttjades som målvakter för att gärningsmannen skulle få sina pengar.
De berättar alla att de fick signera lånen, men menar att blev lurade till det. I början berättar det kom lite inbetalningar men det dröjde inte länge förrän de insåg att de blivit lurade.
Skicklig på att prata
Men ringde det inga varningsklockor?
– Inte då. Han var oerhört skicklig på att prata och förtroendeingivande. Jag kollade upp honom också men hittade inget konstigt, berättar Erik.
Samtliga vittnar också om att 29-åringen förändrades då de gått med på att ta lånen.
– Han blev otrevlig och bossig.
Mannen ska också ha uttalat flera hot mot dem.
Banker vill inte frysa lån
Den misstänkte 29-årige mannen greps i Marocko den 30 november. Han sitter nu i förvar i ett fängelse där och det pågår, enligt de drabbades advokat Torgny Palm, förhandlingar för att få honom utlämnad.
Två banker eller kreditinstitut har enligt Torgny Palm gått med på att frysa lånen, då handlar det om mindre lån på 25.000 till 30.000 kronor.
LÄS MER: Han hjälper bedragarens offer
Ett tiotal banker har inte gått med på att frysa lånen. SVT Nyheter Jönköping har sökt bankerna via telefon och mejl. Endast en av bankerna har svarat via mejl att man som regel inte fryser lån, men kan göra individuella prövningar och i vissa fall anpassa amorterings- och ränteplanen.
29-åringen själv har förnekat brott.
Anna, Martin och Erik heter egentligen någonting annat.