Abraham Hanna berättar att det sedan några månader tillbaka har varit ont om bland annat nötkött. Bristen på nötkött i Europa i kombination med en fortsatt hög efterfrågan har fått priserna att stiga, menar han. Även priset på annat kött har ökat, vilket sannolikt kommer påverka priserna på kebab oavsett vilket köttslag den görs på.
– Det är en både svår och tuff situation, säger Abraham Hanna.
I klippet ovan får du följa med in i matgrossistens enorma kylrum. Där visar Abraham Hanna några av köttprodukterna som ökat i pris den senaste tiden.
Därför är det brist på nötkött
• Produktionen av nötkött har minskat i Sverige och i hela EU.
• Prishöjningar, höga räntor och inflation har påverkat både konsumenter och producenter.
• Nötköttsproduktion har längre cykler (minst tre år) jämfört med gris och kyckling.
• Importen är dyr och volymerna är små.
• Ett osäkert marknadsläge påverkar efterfrågan från konsumenterna
Källa: TT, Svenskt kött