Person äter pizza, håller en bit i handen. Sallad och cola på bordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Köttbrist och hög efterfrågan väntas driva upp kebabpriserna. I klippet får du se köttprodukterna som blir dyrare. Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Matgrossisten i Jönköping varnar för stigande kebabpriser

Publicerad

Kebabpriserna kan stiga på grund av köttbrist i Europa, enligt Abraham Hanna, vd på matgrossisten SKG i Jönköping. Företaget levererar årligen 400 ton kebabkött till pizzerior.
– Med största sannolikhet kommer priserna gå upp på vår kära kebab, säger Abraham Hanna.

Abraham Hanna berättar att det sedan några månader tillbaka har varit ont om bland annat nötkött. Bristen på nötkött i Europa i kombination med en fortsatt hög efterfrågan har fått priserna att stiga, menar han. Även priset på annat kött har ökat, vilket sannolikt kommer påverka priserna på kebab oavsett vilket köttslag den görs på.

– Det är en både svår och tuff situation, säger Abraham Hanna.

I klippet ovan får du följa med in i matgrossistens enorma kylrum. Där visar Abraham Hanna några av köttprodukterna som ökat i pris den senaste tiden.

Abraham Hanna, vd på SKG i Jönköping, visar upp karréköttet som de levererar till stans pizzerior. Foto: Johannes Tolf/SVT

Därför är det brist på nötkött

• Produktionen av nötkött har minskat i Sverige och i hela EU.

• Prishöjningar, höga räntor och inflation har påverkat både konsumenter och producenter.

• Nötköttsproduktion har längre cykler (minst tre år) jämfört med gris och kyckling.

• Importen är dyr och volymerna är små.

• Ett osäkert marknadsläge påverkar efterfrågan från konsumenterna

Källa: TT, Svenskt kött

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.