Polisen hittade en blodig slam gun i ett vedförråd på gården. Inne i huset hittades ytterligare ett vapen och narkotika. Foto: ur Polisens förundersökning

MC-topp i Vetlanda sköt sig själv i armen – dna kopplar honom till andra utredningar

Uppdaterad
Publicerad

Ett skott från en så kallad ”slam gun” brann av och träffade mc-ledaren i armen. Det blev startskottet för en polisutredning som växte och som snart omfattade andra brott i flera andra utredningar.

Det är natten mot den 5 november förra året när ett larm om en skottskadad person på en adress i Vetlanda kommun kommer in till SOS alarm. Redan när ambulansen är på väg till den skottskadade mannen är larmpersonalen medvetna om att på adressen bor en av ledarna i ett kriminellt MC-gäng.

Polisen kommer först till platsen där MC-toppen hittas blödande i garaget. Enligt ett vittne som befann sig i garaget när skottet brann av sa mannen: ”Fan jag höll åt fel håll, helvete jag sköt mig själv.”

Ytterligare vapen och narkotika hittas

Polisens utredning visar att det är en av Bandidos toppledare som skottskadat sig själv i armen med ett vapen. I huset där han bor hittas ytterligare ett vapen och narkotika.

Han grips redan på väg till sjukhuset och topsas senare. Hans dna-profil kan då kopplas till flera andra utredningar, där han figurerat, men inte åtalats.

Åtalas för fler brott

Bland annat kan han knytas till den sprängladdning som hittades i en bil i Skillingaryd hösten 2022, som skulle användas till att spränga hemma hos en tidigare medlem i mc-gänget. Dessutom hittas hans dna på en termosbomb, som hittades i ett förråd i centrala Jönköping våren 2023.

MC-toppens dna hittades på en termosbomb från en tidigare husrannsakan och utredning. Foto: ur Polisens förundersökning

Han åtalas nu för grovt vapenbrott, och flera fall av grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, förberedelse till grovt olaga hot och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Han förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.