I Jönköping- och Huskvarnatrakten finns uppskattningsvis ett 20-tal EU-migranter just nu, främst romer från Rumänien. De är något färre än innan pandemin. Samtidigt har det blivit svårare för dem att få in pengar.
– Det har blivit mindre pengar i muggen under pandemin, säger Iréne Linddahl.
Risk för kriminalitet
Utöver att tigga ihop pengar utanför butiker och gallerier är det en del som även försöker försörja sig genom att panta tomburkar. Men situationen för dem är inte lätt enligt Kyrkhjälpen.
– Risken är att man begår kriminella handlingar, för nöden har ju ingen lag.
Ligia Englöf som själv är från Rumänien och som i sitt jobb på socialtjänsten i Jönköping fokuserar på stödinsatser mot EU-migranterna instämmer i oron att en del riskerar att hamna i kriminialitet. Men hon menar emellertid att många som tigger i Sverige fortfarande kan få in stora summor i förhållande till hur lönerna är i Rumänien, trots att det skänks mindre nu.
– Då kan det vara en del som försöker komma upp i samma nivå som det var för några år sedan. Det kunde vara upp till en tusenlapp per dag som de fick in då, säger hon.
Successivt fler efter årsskiftet
Irène Linddahl säger att när härbärget stängde för ett år sedan återvände de allra flesta hem till Rumänien. Framåt sommaren kom en del tillbaka och senare under hösten försvårades stödinsatserna mot EU-migranterna när coronarestriktionerna skärptes.
– Flera av romerna åkte hem i samband med jul- och nyår, men därefter har antalet återresande till Jönköping och Huskvarna successivt ökat.
Under vintern har det inte funnits något härbärge i Jönköpingstrakten och de flesta EU-migranterna har sovit i sin bilar eller i tält, oavsett väderlek.
I klippet ovan för du Iréne Linddahl berätta mer om situationen för de EU-migranter som finns i Jönköpingstrakten.