Även tidigare år har siffran varit låg för Jönköpings län. Enligt Håkan Karlsson som jobbar med folkhälsa och HBTQI-frågor på regionen, kan det bland annat ha att göra med det pratas för lite om ämnet.
– Frågan finns liksom inte på agendan här. Det är ett osynliggörande av HBTQI-personer.
Han tror också att ryktet Jönköping har om att vara ett starkt frikyrkofäste kan påverka.
– Jag kan tänka mig att en del HBTQI-personer försvinner härifrån men en del lever nog kvar i sina garderober också tyvärr.
”Behöver göra mer”
Även Josefin Andersson som jobbar med jämställdhet på länsstyrelsen i Jönköping, tror att frikyrkoryktet kan påverka att få samkönade par gifter sig.
– Sådana föreställningar lever kvar och det kan absolut ha betydelse för känslan för en plats och vilken framtoning en plats har och vilka människor som lockas att flytta dit.
Men hur jobbar ni med dessa frågor?
– Framförallt samarbetar vi med Qom ut och regionen. Vi jobbar också med att få in det i arbetet kring jämställdhet, mänskliga rättigheter och demokrati.
Diskussionen om heteronormen
Skulle ni behöva göra mer?
– Vi skulle alla behöva göra mer men samtidigt har det hänt väldigt mycket på senare år och man ser att fler och fler tar ställning.
Håkan Karlsson tror att en viktig del är att lyfta diskussionen om heteronormen.
– Vi behöver till exempel prata med våra barn tidigt att det är ok att stå upp för den man är.
Giftemål mellan samkönade par 2020
Under år 2020 gifte sig tre samkönade par i Jönköpings län. Samtliga äktenskap var mellan kvinnor.
I Halland som har något mindre befolkning ingick nio par äktenskap. I Örebro län som också är lite mindre befolkningsmässigt gifte sig elva samkönade par.
Flest antal giftemål mellan samkönade skedde i Stockholms län.
Källa: SCB