Kvinna, Katarina Bröms, blont hår och sommarklädd står vid Munksjöns strans

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I december nästa år beräknas bygget av den nya Skeppsbroparken vara färdig, säger Katarina Bröms, vd på Södra Munksjön Utvecklings AB (SMUAB), Foto: SVT

Möblerna står ute i sjön – nu ska marken höjas vid Skeppsbron i Jönköping

Publicerad

Södra Munksjön i Jönköping har haft stora problem med översvämningar. Nu inleds arbetet med den helt nya Skeppsbroparken och första steget är att höja marknivån.

Under våren och sommaren har det varit stora problem med översvämning i södra Munksjön i Jönköping. Promenad- och cykelvägar har legat under vatten och möblemang har hamnat flera meter ute i sjön.

Lekplats och bryggor

Nu inleds arbetet med att höja marken och bygga den nya parken, bland att kommer det byggas lekplats och bryggor. Nuvarande områdena med grus och vattenpölar kommer att omvandlas till grillområden och gröna ytor.

Projektet, som beräknas vara färdigt vid årsskiftet 2025/2026, kommer att genomföras med hänsyn till djurlivet.

Under arbetets gång kan gång- och cykelvägar komma att stängas av tillfälligt. När den västra delen är klar, kommer arbetet med den östra delen att påbörjas.

Hör Katarina Bröms, vd på Södra Munksjön Utvecklings AB (SMUAB), berätta mer om bygget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.