Smittskyddsläkare Malin Begnér står framför en vägg i ett kontorsrum, iklädd en svart kofta med knappar. I bakgrunden syns en skrivbordsmiljö med datorer och två fönster som släpper in naturligt ljus. Det finns också en tavla med landskapsmotiv på väggen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län, svarar på frågor om mykoplasma. Foto: SVT

Mykoplasma – snart kommer vändningen

Publicerad

Många har drabbats av mykoplasma i år och det verkar fortsätta öka. Symptomen som ofta är förkylningsliknande kan vara både mildare och allvarligare, men snart väntas kurvan vända nedåt.

Just nu ser vården fler fall än vanligt av mykoplasma, en infektion som brukar återkomma vart fjärde-femte år. Att det är fler fall än vanligt kan bero på pandemin, när restriktioner ledde till att spridningen av många sjukdomar då minskade och nu ökar när folk rör sig som vanligt i samhället.

– Vi är ganska nära toppen, som brukar vara i november–december eller så kan det fortsätta några veckor till innan det vänder nedåt, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län till SVT Nyheter Jönköping.

Varför drabbas främst yngre?

De som främst drabbas är tonåringar och 20–30-åringar medan de yngsta och äldre verkar klara sig bättre. Det är ett lite udda mönster för den här bakterien och det finns egentligen inte någon klar förklaring till varför.

Hjälper det om man har vaccinerat sig mot influensa och lunginflammation? Och hur vet man om man har fått en influensa eller mykoplasma? Se Malin Bengnér förklara i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.