Sofia Lager Millton, områdeschef på socialtjänsten i Jönköpings kommun och ett barn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Lager Millton områdeschef på socialtjänsten är bekymrad över att det saknas så många familjer som kan hjälpa andra barn. Foto: Fredrik Weibull SVT / Arkivbild

Nära 100 barn i Jönköping väntar på familj som ger stöd: ”Aldrig varit så stort behov”

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun är i stort behov av familjer som kan vara familjer som ger stöd. Just nu väntar nära 100 barn på att få hjälp.

– Det är jättetungt att se barn som har beviljats en insats men som vi kan inte uppfylla, säger Sofia Lager Millton, områdeschef på socialtjänsten i Jönköpings kommun.

Behovet av familjer som ger stöd har aldrig varit så stort som det är just nu i Jönköpings kommun. 21 barn väntar på att få en på kontaktfamilj, 36 barn på en kontaktperson och 40 barn behöver ett familjehem.

– Vi har fler än någonsin. Det har alltid funnits behov men det blir större och större, Sofia Lager Millton.

Hör mer om vad kommunen gör för att nå fler familjer som ger stöd– i videoklippet

Stina Kron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Kron från Jönköping är en av dem som valt att bli kontaktfamilj. Foto: Fredrik Weibull SVT

Detta är familjer som ger stöd

Kontaktfamilj

  • Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem någon eller några dagar i månaden, för att vara ett extra stöd. Uppdraget handlar om att ge barnet stöd utifrån dess enskilda behov, till exempel ge barnet ett nytt nätverk eller rutiner alternativt bryta en negativ utveckling. I det kan ingå att ge barnet stöd med till exempel läxläsning och fritidssysselsättningar.

Kontaktperson

  • Som kontaktperson träffar du barnet regelbundet för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans. Det kan till exempel handla om att barnet behöver aktiveras på sin fritid eller få hjälp med skolarbete. Det kan också handla om att barnet behöver bryta sig loss från en olämplig miljö. Hur ofta och hur länge beror på det enskilda barnets behov, men det kan röra sig om några dagar i veckan eller i månaden.

Familjehem

  • Som familjehem tar du emot barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar. Barnet kan bo en kortare eller längre tid hos dig. Några barn bor i sitt familjehem under hela sin uppväxt. Socialtjänsten har huvudansvaret för att barnet har det bra hos dig och får den hjälp hen behöver. Du har inte vårdnaden om barnet utan det har barnets föräldrar.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.