Smittskyddsläkare Malin Bengnér berättar att man nu drar igång antikroppstesterna i Region Jönköpings län. Foto: SVT

Nu får allmänheten möjlighet att testa sig

Uppdaterad
Publicerad

Från och med imorgon kommer Region Jönköpings län erbjuda antikroppstester för covid-19. Det meddelar regionen i ett pressmeddelande.

Antikroppstester har sedan i somras erbjudits hälso- och sjukvårdspersonal inom Region Jönköpings läns och nu är det alltså allmänhetens tur.

Från och med onsdagen kan kommuninvånare som får vård och omsorg i kommunens regi, samt personal inom äldre- och funktionshinderomsorgen att provtas utan kostnad. För övriga kommer det att kosta 200 kronor.

Corona Jönköping

– Antikroppstesterna kan ge en tydligare bild av läget för personal och patienter inom äldreomsorgen och sjukvården men även för allmänheten som vid ett positivt test kan besöka personer i riskgrupper, säger Rachel De Basso (S), regionråd och ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård i ett pressmeddelande.

Måste fortsätta följa rekommendationer

– Ett positivt antikroppstest betyder att du kan umgås, både inomhus och utomhus, med familj och nära vänner men också med personer som tillhör någon riskgrupp. Men det är viktigt att varje person alltid gör en egen bedömning och fortsätter att följa rekommendationerna om att stanna hemma om man känner sig sjuk och tvätta händerna ofta, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Det test som används av Region Jönköpings län uppfyller Folkhälsomyndighetens krav på känslighet och träffsäkerhet och ger ett tillförlitligt svar, enligt regionen.

Enligt regionen ansvarar primärvården för provtagningen. Varje vårdcentral bestämmer själv om, och i sådana fall hur många, de har möjlighet att provta.

I dagsläget erbjuder över hälften av länets vårdcentraler antikroppstest. Man behöver inte vara listad på den vårdcentral där provet görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet