Nu får även covidsmittade partners vara med på förlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att smittspridningen är fortsatt hög och läget i vården fortfarande är ansträngt lättar nu förlossningsvården i Region Jönköping på restriktionerna. Nu tillåts även covidsmittade anhöriga följa med när barnet föds.

– Det här är det största som händer i livet och det är ju två som blir föräldrar. Det kommer covidpositiva kvinnor hit varje dag och vi har fått skicka hem en del partners, och det känns inte bra, säger Johan Skoglund, verksamhetschef för kvinnokliniken på länssjukhuset Ryhov.

De lättade restriktionerna gäller på länets alla förlossningsavdelningar och innebär att även den partner med symptom får stanna under parets förlossning.

Corona Jönköping

– Att vi lättar nu beror på att sjukdomsbilden är mildare just nu och att den födande kvinnan med största sannolikhet också är smittad, säger Johan Skoglund.

Hör honom berätta i klippet ovan om vad som gäller och hur smittan ändå ska kunna begränsas.

Johan Skoglund, verksamhetschef för Kvinnokliniken på länssjukhuset Ryhov. Foto: Emma Johansson/SVT

Drygt 40 procent av de gravida som kommer till förlossningen är ovaccinerade och Johan Skoglund trycker på att det är viktigt att vaccinera sig. Gravida kvinnor kan bli svårt sjuka och det finns också nyfödda barn som fått vård för smittan. I vissa fall har även partnern valt att inte vaccinera sig.

– Vi ser gärna att alla vaccinerar sig. Antikroppar från vaccinet förs över till barnet, som ju sedan ska följa med sina föräldrar hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet