Elchockvapnet ska fungera som ett komplement till den befintliga utrustningen och inte ersätta pistolen. Flera andra polisområden har sedan tidigare utbildat och utrustat poliser i yttre tjänst med elchockvapen, men nu är det alltså dags för Värnamopoliserna att få utrustningen.
Även i lokalpolisområde södra Vätterbygden och Höglandet kommer alla patruller att ha tillgång till elvapen senast till årsskiftet.
Så fungerar ett elchockvapen
Genom att avge en elektrisk impuls hindras musklerna från att fungera under en kortare stund, vilket ger polisen möjlighet att få kontroll i farliga situationer. Vapnet ses som ett mindre dödligt alternativ och är avsett att endast användas när det verkligen behövs, likt pepparspray och batong.
Risk för fallskador
Det går samtidigt inte att utesluta risken för fallskador, visar polisens utvärdering. Den elektriska impulsen pågår i fem sekunder och under den tiden är det svårt att röra sig, vilket kan göra att personen tappar balansen och faller.
Elchockvapen testades i flera år
I våras uppgav polismyndigheten att alla poliser i yttre tjänst ska ha tillgång till elchockvapen. Vapnet testades i flera år innan beslutet togs att införa det i hela myndigheten.
I klippet nedan ser du hur det går till när elchockvapnet används
Polisens elchockvapen
- Etiska rådet godkände användandet av elchockvapen inom polisen redan 2016.
- Polisen genomförde försök med elchockvapen mellan 2018 och 2021 för att undersöka om skador på poliser och motpart minskar när de används vid ingripanden.
- Man ville också veta om behovet av att använda tjänstevapnet minskade, och om det gav större trygghet till poliser i yttre tjänst.
- Utvärderingen visade att vanliga skjutvapen kunde undvikas i enskilda fall men det var inte statistiskt säkerställt att elchockvapen minskade behovet av skjutvapen.
- Under 2023 utrustades insatsstyrkan och 2024 ska alla poliser i yttre tjänst utrustas.
Källa Polisen