Mats Klaren står framför dammluckorna där vattnet flödar ut. Han tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Klaren ser till Smedjedammen flera gånger per dag och har aldrig förr sett sådana här vattenflöden där. I klippet berättar han om hur dammluckan som varit stängd sedan -86 till slut fick öppnas igen. Foto: Emma Johansson/SVT

”Högsta flödet som jag kan minnas” – vattennivån stiger i Tidan

Uppdaterad
Publicerad

Vattenflödena är nu så stora att bottenluckan till Smedjedammen i Ryfors utanför Mullsjö nu måste öppnas för första gången på 37 år. Mats Klaren, som ser till dammluckorna, har inte sett så höga flöden tidigare.

Vattennivån stiger i Tidan och så också i dammarna. När vattnet hotade att svämma över och skada vägen över Smedjedammen så öppnades bottenluckan i dammen för första gången sedan 1986.

– Det är det högsta flödet som jag kan minnas, säger Mats Klaren som haft tillsyn av dammen sedan tidigt 80-tal.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Vattennivån har ökat stadigt sedan nyår och ser inte ut att minska ännu. De andra luckorna har öppnats tidigare, men nu när bottenluckan öppnats så strömmar det ut omkring 15 kubikmeter vatten i sekunden till skillnad från det mer normala två kubikmeter i sekunden.

Fortsatt höga nivåer

Vattenflödena runtom i länet fortsätter att vara höga. Det råder gul varning i västra länet och ner mot Gislaved. Enligt räddningstjänsten är läget stabilt och utan påverkan på samhällsviktiga verksamheter.

Räddningstjänsten har kontakt med enstaka fastighetsägare i Mullsjö och Gnosjö och det väntas mer nederbörd i området runt Vaggeryd och Gislaved under natten till söndag, vilket kan öka flödena i Lagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Januariöversvämningarna i Jönköpings län

Mer i ämnet