Carl Ljungqvist i skyddskläder och hörselskydd står framför en byggarbetsplats. I bakgrunden syns en trädsax som används för att hantera byggmaterial, medan snö faller runt om i miljön, vilket skapar en kall och vintrig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du rivningen av 26-åriga Carl Ljungqvists hus som är fullt av det giftiga ämnet kreosot. Foto: Fredrik Weibull SVT

Nu rivs Carls hus som är fullt av giftiga ämnet kreosot

Uppdaterad
Publicerad

Nu river 26-årige Carl Ljungqvist sitt drömhus som han nyligen köpte. Anledningen är att huset är fullt av det giftiga ämnet kreosot.

För ett år sedan köpte Carl Ljungqvist det han trodde var hans drömhus. Men bara några månader efter köpet upptäckte han att timmerstommen i huset var målat med det giftiga ämnet kreosot. Efter flera turer tvingas han nu riva huset.

– Det är blandade känslor. Det är skönt att äntligen få börja riva det så man slipper se det. Men det var inte vad man hade tänkt sig för ett år sedan, säger han.

Detta är kreosot

Träskyddsmedlet kreosot är hälsofarligt. Kreosot används vid tryckimpregnering för att ge ett långvarigt skydd mot röta och insekter. Det har bland annat använts till skydd på järnvägsslipers och ledningsstolpar.

Kreosot framställs ur stenkolstjära och innehåller mer än 200 olika ämnen. Flera av dessa ämnen kan orsaka cancer. Vid försök med möss och råttor har kreosot orsakat lung- och hudcancer.

Olika undersökningar av människor som jobbat med kreosotimpregnering tyder på att långvarig kontakt med kreosot kan leda till cancer.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.