Carl Ljungqvist – en man i keps och hörselkåpor, står vid en rå trävägg i huset han måste riva pga giftet kreosot

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Huset som Carl Ljungqvist köpte är fullt av giftig kreosot och kommer behöva rivas – ”Är det mitt ansvar har jag gjort mitt livs största misstag”. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Carls drömhus i Forserum blev en mardröm – är fullt av gifter

Publicerad

När Carl Ljungqvist, 26, började renovera sitt nyinköpta hus utanför Forserum upptäckte han att väggarna var målade med giftiga ämnet kreosot. Nu kan han tvingas riva huset och stå för alla kostnader själv.

– Vissa dagar så ligger man i stort sett i fosterställning och gråter, säger han.

För ungefär ett halvår sedan köpte 26-åriga Carl Ljungqvist sitt drömhus: Ett gammalt rött hus med vita knutar på landet. Men efter några månader upptäckte han att timmerstommen i huset var målad med det giftiga ämnet kreosot, som P4 Jönköping var först att rapportera om.

– När vi skulle riva en vägg under renoveringen så såg vi svarta fläckar. Då bestämde vi oss för att göra prover som sedan visade skyhöga värden. Man ska endast vara i huset om man har gasmask på sig, säger han.

Fanns rykten om kreosot

Kreosot är ett träskyddsmedel som används vid tryckimpregnering. Innan köpet så hörde Carl Ljungqvist rykten om att det fanns kreosot i huset, men säljarens förklaring var att det hade eldats med tryckimpregnerat virke i kaminerna i huset.

Borde du inte gjort en noggrannare undersökning med tanke på att det fanns rykten om kreosot innan du köpte huset?

– Jo, det kan man ju tycka i dag men vi litade på säljarens förklaring.

Han anlitade även en besiktningsman innan han köpte huset, något som banken krävde för att godkänna lånet. Enligt Carl Ljungqvist så blev han inte avrådd att köpa huset, det enda som står i besiktningspappret är att det finns en svag doft av kreosot i ena rummet.

Överväger domstol

Nu har han vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden för vägledning – för att sedan ta beslut om han ska dra ärendet till domstol.

– Man vill ju veta vems ansvaret var. Är det mitt ansvar, eller besiktningsmannen, säljaren, banken eller mäklaren?

SVT Nyheter Jönköping har pratat med säljaren som inte vill kommentera ärendet. Vi har även sökt besiktningsmannen flera gånger utan resultat.

Detta är kreosot

Träskyddsmedlet kreosot är hälsofarligt. Kreosot används vid tryckimpregnering för att ge ett långvarigt skydd mot röta och insekter.

Kreosot framställs ur stenkolstjära och innehåller mer än 200 olika ämnen. Flera av dessa ämnen kan orsaka cancer. Vid försök med möss och råttor har kreosot orsakat lung- och hudcancer.

Olika undersökningar av människor som jobbat med kreosotimpregnering tyder på att långvarig kontakt med kreosot kan leda till cancer.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.