För ungefär ett halvår sedan köpte 26-åriga Carl Ljungqvist sitt drömhus: Ett gammalt rött hus med vita knutar på landet. Men efter några månader upptäckte han att timmerstommen i huset var målad med det giftiga ämnet kreosot, som P4 Jönköping var först att rapportera om.
– När vi skulle riva en vägg under renoveringen så såg vi svarta fläckar. Då bestämde vi oss för att göra prover som sedan visade skyhöga värden. Man ska endast vara i huset om man har gasmask på sig, säger han.
Fanns rykten om kreosot
Kreosot är ett träskyddsmedel som används vid tryckimpregnering. Innan köpet så hörde Carl Ljungqvist rykten om att det fanns kreosot i huset, men säljarens förklaring var att det hade eldats med tryckimpregnerat virke i kaminerna i huset.
Borde du inte gjort en noggrannare undersökning med tanke på att det fanns rykten om kreosot innan du köpte huset?
– Jo, det kan man ju tycka i dag men vi litade på säljarens förklaring.
Han anlitade även en besiktningsman innan han köpte huset, något som banken krävde för att godkänna lånet. Enligt Carl Ljungqvist så blev han inte avrådd att köpa huset, det enda som står i besiktningspappret är att det finns en svag doft av kreosot i ena rummet.
Överväger domstol
Nu har han vänt sig till Allmänna reklamationsnämnden för vägledning – för att sedan ta beslut om han ska dra ärendet till domstol.
– Man vill ju veta vems ansvaret var. Är det mitt ansvar, eller besiktningsmannen, säljaren, banken eller mäklaren?
SVT Nyheter Jönköping har pratat med säljaren som inte vill kommentera ärendet. Vi har även sökt besiktningsmannen flera gånger utan resultat.
Detta är kreosot
Träskyddsmedlet kreosot är hälsofarligt. Kreosot används vid tryckimpregnering för att ge ett långvarigt skydd mot röta och insekter.
Kreosot framställs ur stenkolstjära och innehåller mer än 200 olika ämnen. Flera av dessa ämnen kan orsaka cancer. Vid försök med möss och råttor har kreosot orsakat lung- och hudcancer.
Olika undersökningar av människor som jobbat med kreosotimpregnering tyder på att långvarig kontakt med kreosot kan leda till cancer.
Källa: Arbetsmiljöverket