Ny påföljd för unga brottslingar sparsamt använd under första året

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet 2021 trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt att döma unga brottslingar mellan 15 och 17 år till fotboja. Men påföljden är sparsamt använd under första året, vilket är förvånande menar Kriminalvården.

Endast drygt 60 domar, där straffet bestämts till fotboja för den här åldersgruppen, har dömts ut i landet under året som gått. Av dessa domar har en stor del överklagats och bara drygt hälften av påföljderna har verkstälts.

Detta är förvånande menar Kriminalvården, som räknat med betydligt fler.

– Vi hade tagit höjd för fler. Någonstans runt 250 hade vi räknat med, säger Maria Svantesson, nationell operativ samordnare för ungdomsövervakning vid Kriminalvården.

Krävs allvarlig brottslighet

Vissa domstolar i landet har använt påföljden i större omfattning än andra. I Jönköpings län har bara ett par enstaka domar dömts ut med fotboja som påföljd, där gärningspersonen varit mellan 15 och 17 år. Kammaråklagare Julia Rasmussen i Jönköping, som jobbar med ungdomsbrottslighet, tror att det finns flera anledningar till att det är så.

– Dels så är det en ny lagstiftning och det tar tid att bilda praxis. Dels krävs det relativt allvarlig brottslighet för att man ska kunna döma ut en ungdomsövevakning. Straffvärdet ska ligga någonstans mellan sex månader upp till ett år.

Men är den här nya lagen verkningslös?

– Nej, jag tycker att det är ett väldigt välkommet tillskott. Vi har behövt ytterligare ett steg som är mer ingripande än exempelvis en ungdomstjänst men som kan tillämpas innan det är aktuellt med sluten ungdomsvård.

Hör mer från Julia Rasmussen i klippet ovan. 

Julia Rasmussen, kammaråklagare i Jönköping. Foto: Kristin Renulf / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.