Årligen insjuknar omkring 900 barn i typ 1-diabetes i Sverige. I Jönköpings län brukar siffran ligga runt 35 barn, en siffra som alltså med fyra månader kvar av året, redan har överstigits.
Det som också är anmärkningsvärt är att ovanligt många små barn drabbas.
– Av de här 37 barnen så är 20 i förskoleåldern. Det är något fler än det brukar vara, säger Johanna Larsson, diabetesansvarig Barnkliniken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Vad beror den här ökningen på?
– Det vet vi inte. Det kan vara slumpen men det är något vi kommer titta vidare på. Det är jättesvårt att säga.
Hon säger samtidigt att antalet nya fall varierar från år till år, och att det i sig inte är alarmerade.
Oklart om coronavirusets påverkan
Det är idag inte klarlagt varför personer drabbas av diabetes typ 1. Johanna Larsson säger att det är många faktorer som påverkar, bland annat ärftlighet. Ibland kan en virussjukdom verka som en trigger.
– Vi tror inte att coronaviruset är orsaken till den här ökningen, men det är något som vi kommer titta vidare på.
Någon liknande trend verkar inte vara i övriga landet utan Jönköpings län sticker ut med antalet barn som drabbats av typ 1-diabetes under 2021.
Vad får det här för konsekvenser, när så många barn insjuknar?
– Vi får ju prioritera de här barnen. Och sedan blir det annat som vi får glesa på, som återbesök till exempel.
Det här är diabetes typ 1
Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat tillverka hormonet insulin och man får därför för mycket socker i blodet. Insulin kan bara ges i injektioner, så en person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom. Typ 1-diabetes är en sjukdom du har hela livet.
Typ 1-diabetes utvecklas oftast när man är barn eller i tonåren, men du kan även få sjukdomen som vuxen.
Typ 1- och typ 2-diabetes är två helt olika sjukdomar som har högt blodsocker som gemensam nämnare. Typ 1-diabetes är mer komplex och vid typ 2-diabetes bildar kroppen fortfarande insulin men det kan finnas ett insulinmotstånd som gör att insulinmängden inte räcker till.
Källa: 1177 och Diabetesförbundet