Överläkaren på Ryhov vittnar om okunskap: ”Kvinnosjukdomar är inte prioriterade”

Publicerad

Det tar lång tid att få diagnosen endometrios. Snittiden är sex år.

– Om det kommer en kvinna som söker vård för menssmärtor måste vi se till att hon får en bra behandling direkt oavsett om man tror att det är endometrios eller inte, säger Mats D Karlsson, överläkare på kvinnoklinken på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Ungefär tio procent av alla kvinnor i fertil ålder har sjukdomen endometrios. Vissa känner inte av sjukdomen medan andra lider av svåra buk- och magsmärtor. Det leder ofta till att man tvingas stanna hemma från skola eller jobb och avstå från fritidsaktiviteter på grund av att det gör för ont att röra sig.

– Ingen tjej ska behöva ha så ont att man inte pallar med att gå till skola. Har man väldiga menssmärtor ska man söka hjälp för det så att man får behandling, säger Mats D Karlsson.

Ju längre tid det tar att få behandling för endometrios, desto större är risken för att få kroniska smärtor och svårigheter att bli gravid.

”Räkna med menssmärtor”

För att ställa diagnosen endometrios behöver patienten få möjlighet till en ultraljudsundersökning eller titthållsoperation. Men för att ens få den typen av läkarvård behövs en remiss från de tidiga vårdinstanserna. Anledningen till att det tar lång tid är för att det finns en utbredd okunskap om sjukdomen, menar Mats D Karlsson.

– Man kanske har fått höra att ”mensturationssmärtor får du räkna med som kvinna”,  säger Mats D Karlsson.

I klippet berättar Mats D Karlsson hur man kan öka kunskapen om endometrios.

Satsning på effektivare vård

Sedan ett par år tillbaka rekommenderade Socialstyrelsen att varje sjukhus skulle bilda ett endometrios-team för att bättre kunna ge kvalitativ vård till kvinnorna. På länssjukhuset Ryhov har de sedan dess format ett team bestående av Mats D Karlsson själv, en läkarkollega och två barnmorskor. Sedan i höstas ingår även en fysioterpeaut och en psykolog, vilket han menar är väldigt värdefullt.

– Ju mer smärtor och problem man har, desto mer hjälp behöver man. Endometrios-teamet gör att vi kan ge bättre hjälp till våra patienter, säger han.

Endometrios

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Immunförsvaret klarar inte av att ta hand om vävnaden och istället bildas en kronisk inflammation.Ungefär tio procent av alla fertila kvinnor har sjukdomen. I Sverige betyder det att drygt 250 000 kvinnor är drabbade. Symptomen dyker ofta upp redan i tonåren och de vanligaste besvären är smärtor före och under menstruation. De kan vara så pass allvarliga att man kräks, svimmar och är utslagen i flera dygn.Obehandlad endometriossmärta kan även leda till kroniska nervskador, förvärrad smärta och depressioner.Idag tar det cirka 5-7 år att få en endometriosdiagnos i Sverige. Medelåldern för att få diagnosen är enligt Socialstyrelsens beräkning 37 år.Källa: Endometriosföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.