I klippet hör du Lars-Göran Andersson berätta om varför han engagerar sig i flyktingfrågor. Foto: SVT/Johannes Tolf

Pensionären Lars-Göran hjälper flyktingar – försökt förhindra utvisning

Publicerad

Lars-Göran Andersson från Bankeryd började av en slump engagera sig för människor på flykt i samband med den stora flyktingkrisen år 2015. Sedan dess har han bland annat försökt hjälpa familjen Uzbek i Värnamo från att utvisas till Afghanistan – där de hävdar att de riskerar att dödas.

I sin portföljen har Lars-Göran mängder med handlingar från de gångna årens kamp för att den unga barnfamiljen ska få stanna i landet. Det är brevväxlingar med Migrationsverket, dokument från advokater och överklaganden.

Började med läxhjälp

Trots otaliga timmar för att övertyga myndigheterna får familjen inte uppehållstillstånd.

Fem år efter flyktingkrisen

– Jag tycker att de tänker så svart eller vitt, säger Lars-Göran.

Engagemangen började när en grupp unga flyktingpojkar, främst från Afghanistan, behövde stöttning med läxhjälp i samband med att de hade kommit till Jönköpingstrakten 2015. Lars-Göran anmälde intresse.

– Sedan var jag fast. Jag har aldrig behövt göra så lite för att få så mycket tacksamhet, glädje och värme tillbaka, säger han.

Kämpar för familjen Uzbek

Det ena ledde till det andra och Lars-Göran kom i kontakt med familjen Uzbek.

Under flera år har han kämpat för att de ska få bo kvar i Värnamotrakten, vilket inte ser ut att bli fallet i dagsläget. Migrationsverket anser att barnfamiljen kan återvända till Afghanistan och myndigheten ifrågasätter deras berättelse om hotbilden.

I klippet hör du Lars-Göran Andersson berätta mer om varför han engagerar sig i flyktingfrågor och hur han ser på kritikerna som tycker att Sverige har tagit emot för många flyktingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet