Elva personer har bekräftats döda efter skolskjutningen i Örebro, uppger polisen. Foto: Pontus Lundahl/TT

Poliser från region Öst förstärker i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Polisregion Öst, där Jönköpings län ingår, skickar personal till Örebro med anledning av masskjutningen på en skola. Även Räddningstjänsten i Jönköpings kommun har erbjudit stöd.

Efter tisdagens skolskjutning i Örebro har polisen från region öst erbjudit sin hjälp till polisen i region Bergslagen.

– Vi har förstärkt med ett antal resurser med olika kompetenser för att bistå region Bergslagen, bland annat med det trygghetsskapande arbetet, säger Mats Pettersson, presstalesperson på Polisen.

Räddningschef Samuel Nyström i Jönköpings kommun har också, enligt uppgift till SVT, erbjudit att hjälpa till med POSOM-insatser.

Flaggas på halv stång

Statsminister Ulf Kristersson beskriver attentatet som ”den värsta masskjutningen i svensk historia”. Han har uppmanat om sorgeflaggning i hela Sverige till stöd för de drabbade, vilket bland annat Vetlanda och Sävsjö kommun har meddelat att de gör.

”Jag vill med dessa rader uttrycka delad sorg med övriga i vårt land och mina tankar går till Örebro och de drabbade, deras nära och kära och alla som på något sätt drabbats av händelsen. Vi flaggar idag på halv stång vid Kommunalhuset”, skriver Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, i ett mejl till SVT.

Skolskjutning i Örebro

Statsministern: "Sverige är ett land i sorg"

Statsminister Ulf Kristersson (M) håller under kvällen ett tal till nationen. Där belyser han sorgen som anhöriga, men också landet i stort, känner efter dådet i Örebro.

- Tisdagen den fjärde februari 2025 har ristats in som en mörk dag i svensk historia, säger Kristersson.

Han lyfter de tio människorna som föll offer, men också de skadade och traumatiserade, de sörjande familjemedlemmarna och vännerna.

- Sverige är ett land i sorg.

Se hela talet på SVT Play här.

Överblick

Kommunanställda på sex arbetsplatser dödades

Örebro kommun uppger att medarbetare från sex arbetsplatser inom socialförvaltningen dödades i masskjutningen.

– Vi vill värna transparensen som kommun, men vi måste också värna om våra medarbetare, säger Annika Roman, områdeschef för Vård och omsorg.

Det handlar om följande arbetsplatser i Örebro kommun: Adolfsbergshemmet, Södermalmshemmet, Almby hemtjänst, Haga hemtjänst, LSS/fritid och Personlig assistans.

Annika Roman säger att det handlar om en eller två personer per arbetsplats, men vill specificera hur många det rör sig om.

Förstärkt säkerhet vid nationella tysta minuten

Örebro kommun planerar att stärka säkerheten i centrum med anledning av att statsministern utlyst en nationell tyst minut imorgon tisdag. Enligt kommunledningskontoret har det upprättats en säkerhetsplan som bland annat innebär att ordningsvakter sätts in. Även kommunens krisstöd kommer att finnas på plats med anledning av ceremonin.

Programmet inleds klockan 11.55 och den tysta minuten hålls klockan 12.00. Flera artister med koppling till Örebro kommer att uppträda i samband med ceremonin, bland annat Jasmine Kara som själv gått på Risbergska. Mer information om evenemanget hittar du här.

Markerad händelse
Foto: Europaparlamentet

EU-politikerna tystnar – hedrar Örebro-offren 

Politikerna i EU-parlamentet hedrade på måndagseftermiddagen offren i masskjutningen i Örebro. Vid 17-tiden ställde sig alla närvarande ledamöter upp i kammaren i Strasbourg i Frankrike och höll gemensamt en tyst minut.

- Europa sörjer offren och våra tankar är med deras nära och kära, sade parlamentets talman Roberta Metsola när veckans sittning i parlamentet inleddes.

Kommunal: Anställda inom äldreomsorgen döda

Kommunals ordförande Malin Ragnegård säger till Nerikes Allehanda att flera av fackförbundets medlemmar finns bland dödsoffren.

– Det är en stor tragedi, säger Malin Ragnegård till tidningen.

Många av fackförbundet medlemmar vidareutbildar sig till undersköterskor i satsningen Äldreomsorgslyftet.

– De var anställda inom äldreomsorgen, gick äldreomsorgslyftet och blev mördade, fortsätter hon.

Örebro kommun bekräftar för SVT att flera av dödsoffren var anställda inom socialförvaltningen.

"Vi är tacksamma över att Europol är här med den kapacitet och kunskap de besitter", säger Linda Staaf chef för Europols nationella enhet i Sverige, till DN.

Europol skickar arbetsgrupp till Sverige

Europol kommer att bistå den svenska polisutredningen efter masskjutningen i Örebro. En arbetsgrupp har skickats till Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.

Gruppens uppgift är främst att hjälpa till att scanna av internet och andra öppna källor. Det handlar dels om att hjälpa till att hitta information som kan vara av värde för utredningen, men även att upptäcka potentiella gärningspersoner.

Samlingsplats öppen för elever på Risbergska

Elever på Campus Risbergska kan fortsatt vända sig till Örebro kommuns samlingsplats Club 700.

"Mitt i sorg och saknad är samlingsplatsen på Club 700 en möjlighet för dig och dina klasskamrater att samlas, tala om det svåra, dela erfarenheter eller bara vara en stund", skriver Örebro kommun.

Samlingsplatsen är öppen måndag till torsdag mellan klockan 12 och 17. Det finns även professionellt krisstöd på plats.

Rektorerna för Campus Risbergska kommer även vara arbetsbefriade fram till torsdag och få individuellt stöd.

– Verksamheten är stängd veckan ut och det är fortfarande oklart hur och när verksamheten ska drivas vidare, säger Nima Poushin, förvaltningsdirektör Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen i kommunen.

Rektorn i öppet brev: "En bottenlös sorg"

Mattias Molin, rektor för SFI-undervisningen på Campus Risbergska, skriver i ett öppet brev till sina kollegor om dådet.

Han tar avstamp i när han och hans medarbetare samlas i Filadelfiakyrkan för en minnesstund på fredagen, med tio otända ljud, ett för varje liv som släckts.

"Det bor en bottenlös sorg hos oss alla. Vi har förlorat så mycket, det vi har kvar är varandra."

Han skriver om sin egna upplevelser och de berättelser om "skräck och panik" han har tagit del av om masskjutningen.

"Ljuden är värst för mig. Det metalliska ljudet av skottsalvor, det var så allt började. Sedan kom skriken."

I kyrkan läser pastorn en dikt. I varje paus håller de andan när ytterligare ett ljus tänds.

"Må samtalen och kramarna aldrig ta slut. Vi behöver varandra. Ni är fantastiska!"

Markerad händelse

Polisens agerande vid insatsen anmäld

En privatperson har anmält polisens agerande under insatsen vid skjutningen på Risbergska skolan i Örebro.

Åklagaren Martin Tidén vid Särskilda åklagarkammaren har fått anmälan på sitt bord.

– Den rör polisens agerande i insatsen under skolskjutningen. Vi kommer pröva det, säger han.

Läs mer här nedan.

Expressen JO-anmäler Örebro kommun

Expressen anmäler Örebro kommun till Justitieombudsmannen (JO) för sena utlämningar av allmänna handlingar efter masskjutningen.

Expressen menar att kommunen dröjer orimligt länge med att sekretesspröva samt lämna ut allmänna handlingar till tidningen. Journalisten som skrivit anmälan menar att det kan anses som särskilt viktigt att allmänhetens insyn i det offentliga upprätthålls i händelser av kris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutningen vid Risbergska skolan i Örebro

Mer i ämnet