Efter tisdagens skolskjutning i Örebro har polisen från region öst erbjudit sin hjälp till polisen i region Bergslagen.
– Vi har förstärkt med ett antal resurser med olika kompetenser för att bistå region Bergslagen, bland annat med det trygghetsskapande arbetet, säger Mats Pettersson, presstalesperson på Polisen.
Räddningschef Samuel Nyström i Jönköpings kommun har också, enligt uppgift till SVT, erbjudit att hjälpa till med POSOM-insatser.
Flaggas på halv stång
Statsminister Ulf Kristersson beskriver attentatet som ”den värsta masskjutningen i svensk historia”. Han har uppmanat om sorgeflaggning i hela Sverige till stöd för de drabbade, vilket bland annat Vetlanda och Sävsjö kommun har meddelat att de gör.
”Jag vill med dessa rader uttrycka delad sorg med övriga i vårt land och mina tankar går till Örebro och de drabbade, deras nära och kära och alla som på något sätt drabbats av händelsen. Vi flaggar idag på halv stång vid Kommunalhuset”, skriver Therese Petersson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, i ett mejl till SVT.
Masskjutningen i Örebro
Samlingsplats öppen för elever på Risbergska
Elever på Campus Risbergska kan fortsatt vända sig till Örebro kommuns samlingsplats Club 700.
"Mitt i sorg och saknad är samlingsplatsen på Club 700 en möjlighet för dig och dina klasskamrater att samlas, tala om det svåra, dela erfarenheter eller bara vara en stund", skriver Örebro kommun.
Samlingsplatsen är öppen måndag till torsdag mellan klockan 12 och 17. Det finns även professionellt krisstöd på plats.
Rektorerna för Campus Risbergska kommer även vara arbetsbefriade fram till torsdag och få individuellt stöd.
– Verksamheten är stängd veckan ut och det är fortfarande oklart hur och när verksamheten ska drivas vidare, säger Nima Poushin, förvaltningsdirektör Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen i kommunen.
Krissamordnaren: "En påtaglig känsla av sorg"
Johanna Sollerman har som krissamordnare jobbat med krisstödet från kommunens sida, under den vecka som har gått sedan dådet.
– Det är en påtaglig känsla av sorg. Det som har hänt Örebro och framförallt det som har hänt våra elever, studenter, lärare och personal på campus har... vi har blivit berövade någonting här, säger hon.
Sollerman har samtidigt upplevt en "massiv" uppslutning, med öppna mötesplatser bemannade med professionellt krisstöd och representanter från lokal- och civilsamhället. Även kyrkor, moskéer och föreningar har öppnat upp och erbjudit stöd.
– Att vi samverkar med varandra för att på bästa sätt kunna ge stöd, det är också såklart en kvarvarande känsla, en känsla av att det finns en motkraft till det mörka.
En särskild mötesplats har också öppnats upp för elever, lärare och personal från Risbergska.
Flaggor har hissats på halv stång över hela landet
En vecka har gått sedan masskjutningen på Risbergska skolan. Flaggor över hela Sverige har redan hissats på halv stång.
På Stortorget i Örebro pågår under morgonen de sista förberedelserna inför den minnesceremoni som kommer att inledas klockan 11.55.
– Det kommer bland annat bli tal från landshövdingen och flera artister kommer hit för att uppmärksamma och hedra de som har drabbats, säger SVT:s reporter Oskar Jönsson på plats i Örebro.
Arrangörerna tror att uppemot 10 000 människor kan samlas på Stortorget. Både där och i resten av landet hålls klockan 12 en tyst minut.
Motivbilden bakom det fasansfulla dådet är fortfarande oklar. Det kvarstår också frågetecken kring själva händelseförloppet.
– Det börjar komma lite fler detaljer där men det finns fortfarande inte svar på alla frågor kring exakt vad som hände inne på skolan, säger Jönsson.
Kommunanställda på sex arbetsplatser dödades
Örebro kommun uppger att medarbetare från sex arbetsplatser inom socialförvaltningen dödades i masskjutningen.
– Vi vill värna transparensen som kommun, men vi måste också värna om våra medarbetare, säger Annika Roman, områdeschef för Vård och omsorg.
Det handlar om följande arbetsplatser i Örebro kommun: Adolfsbergshemmet, Södermalmshemmet, Almby hemtjänst, Haga hemtjänst, LSS/fritid och Personlig assistans.
Annika Roman säger att det handlar om en eller två personer per arbetsplats, men vill specificera hur många det rör sig om.
Förstärkt säkerhet vid nationella tysta minuten
Örebro kommun planerar att stärka säkerheten i centrum med anledning av att statsministern utlyst en nationell tyst minut i morgon, tisdag. Enligt kommunledningskontoret har det upprättats en säkerhetsplan som bland annat innebär att ordningsvakter sätts in. Även kommunens krisstöd kommer att finnas på plats med anledning av ceremonin.
Programmet inleds klockan 11.55 och den tysta minuten hålls klockan 12.00. Flera artister med koppling till Örebro kommer att uppträda i samband med ceremonin, bland annat Jasmine Kara som själv gått på Risbergska.
Mer information om evenemanget hittar du i vår artikel och på Länsstyrelsens hemsida.
EU-politikerna tystnar – hedrar Örebro-offren
Politikerna i EU-parlamentet hedrade på måndagseftermiddagen offren i masskjutningen i Örebro. Vid 17-tiden ställde sig alla närvarande ledamöter upp i kammaren i Strasbourg i Frankrike och höll gemensamt en tyst minut.
– Europa sörjer offren och våra tankar är med deras nära och kära, sade parlamentets talman Roberta Metsola när veckans sittning i parlamentet inleddes.
Kommunal: Anställda inom äldreomsorgen döda
Kommunals ordförande Malin Ragnegård säger till Nerikes Allehanda att flera av fackförbundets medlemmar finns bland dödsoffren.
– Det är en stor tragedi, säger Malin Ragnegård till tidningen.
Många av fackförbundet medlemmar vidareutbildar sig till undersköterskor i satsningen Äldreomsorgslyftet.
– De var anställda inom äldreomsorgen, gick äldreomsorgslyftet och blev mördade, fortsätter hon.
Örebro kommun bekräftar för SVT att flera av dödsoffren var anställda inom socialförvaltningen.
Europol skickar arbetsgrupp till Sverige
Europol kommer att bistå den svenska polisutredningen efter masskjutningen i Örebro. En arbetsgrupp har skickats till Sverige, rapporterar Dagens Nyheter.
Gruppens uppgift är främst att hjälpa till att scanna av internet och andra öppna källor. Det handlar dels om att hjälpa till att hitta information som kan vara av värde för utredningen, men även att upptäcka potentiella gärningspersoner.